Pentru bursele europene, ziua de luni se anunță plină de surprize ANALIZĂ
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Bursa / sursa foto: Freepik.com
De ce surprize? Pentru că piața trebuie să, înainte de a porni mai departe, să înțeleagă impactul rezultatelor alegerilor europene de duminică. Deocamdată, analiștii anticipează o zi roșie.

Astfel, principalele piețe bursiere europene ar urma să scadă luni, a doua zi după încheierea alegerilor europene marcate de ascensiunea mișcărilor de extremă dreapta și de dizolvarea Adunării Naționale din Franța, care creează incertitudini politice.

Cifre estimative

Conform primelor indicii disponibile, CAC 40 de la Paris ar trebui să piardă 0,54% la deschidere. Dax-ul din Frankfurt ar putea scădea cu 0,23%, în timp ce FTSE 100 din Londra este de așteptat să coboare cu 0,67%. Indicele EuroStoxx 50 ar urma să cedeze 0,42%.

Totul dat peste cap

Rezultatele alegerilor europene din Franța au plasat în frunte Adunarea Națională (RN), determinându-l pe Emmanuel Macron să anunțe, spre surprinderea tuturor, dizolvarea Parlamentului. În restul Europei, Partidul Popular European al Creștin-Democraților (PPE) a rămas principala forță în Parlamentul de la Strasbourg, dar scorul partidelor naționaliste eurosceptice este de natură să ridice întrebări cu privire la provocările legate de Rusia, China sau chiar și schimbările climatice.

Decizii importante 

„Avansul dreptei populiste și alegerile anticipate din Franța vor complica și mai mult luarea deciziilor în cadrul UE, într-un moment în care Europa trebuie să se unească pentru a-l opri pe Putin, pentru a-și îmbunătăți competitivitatea, pentru a proteja clima, pentru a gestiona imigrația, relația cu China. De asemenea, UE ar trebuie să fie pregătită pentru un posibil al doilea mandat al lui Donald Trump în Statele Unite”, a comentat Holger Schmieding de la Berenberg.

Cu ochii pe FED

Pe lângă riscul politic, săptămâna care începe este marcată, printre altele, de reuniunea comitetului de politică monetară al Rezervei Federale Americane (Fed) și de indicatorii de inflație macroeconomică din mai multe țări europene și din Statele Unite. În ceea ce privește politica monetară, după deciziile Băncii Canadei (BoC) și ale Băncii Centrale Europene (BCE) de a-și reduce ratele dobânzilor, ochii se vor îndrepta, cu siguranță, spre FED. După toate probabilitățile, Banca centrală americană va menține, miercuri, neschimbată dobânda cheie.

Date statistice 

În zona euro, piața așteaptă, printre altele, cifrele prețurilor de consum din Germania (miercuri), Franța (vineri) și Spania (joi) înaintea celor ale întregului bloc (18 iunie), care ar putea avea un impact asupra evoluției costului creditului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel