Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Acțiunile companiei au scăzut cu aproape 30% în acest an și cu peste 50% de la vârful atins în 2021, ștergând aproape 600 miliarde de dolari din valoarea de piață, pe fondul concurenței acerbe și a vânzărilor în declin puternic. Rezultatele afișate de Tesla în primul trimestru au fost sub așteptările analiștilor, deși patronul Elon Musk a promis modele noi în 2025, mai accesibile.
„Se simte deja că fundamentele s-au rupt de realitate”, a declarat John Belton, manager de portofoliu la Gabelli Funds, a cărei firmă și-a vândut întregul pachet de 65.900 de acțiuni - achiziționat la începutul anului 2022 - în primele trei luni ale anului. „Credem că acțiunile funcționează cel mai bine când elementele fundamentale ale companiei auto justifică prețul acțiunilor”.
Creșterea de aproape 14 ori a acțiunilor Tesla în ultimii cinci ani i-a determinat pe investitori să reziste în perioadele de adversitate și să accepte evaluări mai potrivite companiilor de tehnologie decât producătorilor de automobile. De această dată însă, unii dintre fidelii companiei au devenit sceptici și cred că acțiunile Tesla au devenit prea riscante.
Din cele 18 fonduri mutuale urmărite de Morningstar care au deținut acțiuni Tesla din 2019, 10 și-au redus chiar și cu 15% pozițiile în ultimele luni, potrivit datelor Morningstar. Ceea ce nu înseamnă, desigur, că Wall Street a renunțat la acțiuni. Nouăsprezece analiști urmăriți de LSEG recomandă acum „cumpărare” sau „cumpărare puternică” pe Tesla. Prețul mediu țintă se ridică la 178,95 dolari, cu aproape 1,5% mai mare decât prețul de închidere al acțiunilor de luni.
Alții văd altfel lucrurile. Ross Gerber, a cărei firmă din Los Angeles, Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management, a cumpărat 500.000 de acțiuni în urmă cu mai bine de un deceniu, a vândut regulat în acest an. „Cred că aventura s-a încheiat, este cea mai bună descriere”, a spus Gerber, care și-a redus poziția la aproximativ 300.000 de acțiuni.
În opinia lui, „în ultimul an și jumătate, grijile personale ale lui Elon, bazate pe viziunea sa asupra lumii, au avut prioritate față de interesele Tesla și ale acționarilor săi”. Mai mult, Gerber este de părere că acțiunile Tesla sunt supraevaluate, prețul corect fiind, de fapt 100 de dolari, cu 40% mai puțin decât valoarea lor actuală.
El are de gând să doneze o parte din restul acțiunilor Tesla pe care le mai deține unei organizații de caritate pentru a atenua consecințele fiscale ale vânzării sau să le folosească pentru a vinde opțiuni de vânzare, permițându-i să-și mărească venitul fără a suporta penalități.
Graham Tanaka a lichidat, la rândul său, întreaga poziție Tesla a Tanaka Growth Fund, în valoare de 21,5 milioane de dolari, în ultimele șase luni. El a preferat să cumpere acțiuni Nvidia, convins că gigantul cipurilor - ale cărui acțiuni au crescut cu peste 130% în acest an - va continua să beneficieze de entuziasmul față de potențialul comercial al inteligenței artificiale.
„Acțiunile Tesla au devenit prea riscante, în condițiile în care există un produs grozav precum Nvidia care se tranzacționează la jumătate din valoarea sa”, a spus el.
Cu toate acestea, Tesla rămâne cel mai valoros producător de automobile din lume, cu o capitalizare de piață de peste 560 de miliarde de dolari. Spre comparație, Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume după volum, are o capitalizare de piață de 333,7 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...