Pentru prima dată în istorie, o femeie preia conducerea grupului britanic Diageo
Autor: Simona Haiduc | 28 Martie 2023, 20:34
O decizie logică, dar pentru mulți neașteptată
O decizie logică, dar pentru mulți neașteptată
Pentru prima dată în istoria sa, grupul britanic de alcool Diageo va fi condus de o femeie. Debra Crew îl va înlocui pe Ivan Menezes, care s-a aflat la cârma companiei în ultimii zece ani, dar care acum iese la pensie. 

Diageo produce mărcile de băuturi alcoolice Guinness, Johnnie Walker, Baileys, Smirnoff. Evoluția lor va depinde acum de deciziile noului director general al companiei, Debra Crew, care își va intra în atribuțiuni începând cu 1 iulie 2023. 

Este prima dată când gigantul băuturilor spirtoase va avea o femeie la conducere. Numirea ei nu i-a surprins însă pe analiști. În ultimă instanță este vorba despre o mutare logică, după ce Debra Crew a fost desemnată director de operațiuni, în iulie 2022. „A fost unul dintre cele mai ordonate planuri de succesiune pe care mi le pot aminti pe segmentul produselor de consum”, a declarat James Edwardes Jones, analist la RBC.

Odată cu numirea lui Debra Crew în funcția de CEO, „femeile vor reprezenta peste 50% din comitetul executiv al companiei de la 1 iulie”, spune grupul în comunicatul său de presă. Americanca se va alătura consiliului de administrație al Diageo de îndată ce va prelua mandatul.

Un club foarte restrâns

Cu această ocazie, ea va intra în clubul foarte strâns de femei manageri ale companiilor listate la FTSE 100, indicele emblematic al Bursei de Valori din Londra. Un club din care mai fac parte Alison Rose (NatWest), Liv Garfield (Severn Trent Waterworks Group), Amanda Blanc (Aviva), Alison Brittain (Whitbread Hotel Group), Jennie Daly (Taylor Wimpey Construction Group), Margherita Della Valle (Vodafone), Milena Mondini de Focatiis (asigurătorul Admiral), Jette Nygaard-Andersen (gigantul pariurilor Entain) și Emma Walmsley (gigantul farmaceutic GSK).

Înainte de a se alătura Diageo, Debra Crew a condus ramura „vaping” și de produse noi a grupului de tutun Reynolds. Această experiență ar trebui să-i permită să navigheze în rețeaua complexă de reglementări privind alcoolul din întreaga lume. Scoția, de exemplu, are în vedere interzicerea reclamei la alcool. În timp ce în India, o piață în creștere rapidă pentru Diageo, reglementările privind alcoolul sunt stabilite de stat, relatează Bloomberg.

Noul lider ar trebui să continue strategia întreprinsă de Ivan Menezes, care s-a concentrat pe băuturi high-end și scumpe, achiziționând mărci precum tequila Casamigos de la actorul George Clooney, în detrimentul berii și vinului. Sub domnia sa, Diageo „a cunoscut o creștere semnificativă” și acum distribuie „200 de mărci în peste 180 de piețe”, precizează comunicatul de presă al grupului.

Fost ofițer al armatei SUA

„Consiliul de administrație îi este foarte recunoscător lui Ivan”, care „a poziționat compania noastră în fruntea pieței băuturilor premium”, a comentat președintele grupului, Javier Ferrán. Astăzi, mai mult de jumătate din vânzările Diageo provin din băuturi „premium plus” (peste 50 de dolari sticla).

Fost ofițer al armatei SUA, absolventă a Universităților din Denver și Chicago, Debra Crew crede că moștenește o companie „foarte bine plasată pentru creșterea ei viitoare”. Diageo și-a stabilit obiectivele unei creșteri organice constante a vânzărilor nete de aproximativ 5% până la 7% și o creștere organică a profitului operațional de la 6% până la 9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe