La începutul anului, Chelsea FC tocmai câștigase Cupa Mondială a Cluburilor, iar Abramovici, proprietar al clubului la acel moment, se afla pe teren, sărbătorind alături de jucători și de antrenorul Thomas Tuchel.
Însă după acea seară călduroasă de februarie din Abu Dhabi, lucrurile nu au mai mers conform planului.
Doar câteva săptămâni mai târziu, Abramovici, în vârstă de 56 de ani, a fost nevoit să își scoată la vânzare prețioasele sale bunuri londoneze după ce Rusia a invadat Ucraina. Legiuitorii britanici, după decenii de investiții și implicare a Rusiei în afaceri, imobiliare și sporturi, și-au propus să facă presiuni asupra celor percepuți ca având legături cu președintele Vladimir Putin iar unul dintre aceștia era Roman Abramovici.
Situația nu a făcut decât să se înrăutățească pentru miliardarul rus care și-a construit vasta avere în domeniul petrolului și al metalelor. În martie, el a suferit simptomele unei presupuse otrăviri după ce s-a angajat în discuții de pace între Ucraina și Rusia. (Nu era clar cine a fost în spatele atacului sau ce tip de otravă ar fi putut fi folosită, au declarat la momentul respectiv persoane familiare cu situația).
Însă el a fost sancționat de Uniunea Europeană, iar 6 miliarde de dolari în investiții în fonduri speculative, realizate de Concord Management, cu sediul în SUA, au fost efectiv înghețate. Chiar în această lună, Canada a declarat că intenționează să confiște active în valoare de 26 de milioane de dolari de la Granite Capital Holdings care aparține tot miliardarului iar fondurile obținute vor finanța reconstrucția Ucrainei.
Averea lui Abramovici a scăzut cu peste 50% în acest an, ajungând la 7,8 miliarde de dolari, iar o parte din această avere este acum nelichidă, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Este aproape sigur că nu va vedea niciun venit din vânzarea clubului Chelsea către investitorii americani. Mai mult, capacitatea sa de a se plimba prin lume cu un avion privat sau cu un superyacht și de a achiziționa proprietăți este acum limitată.
Abramivici a suferit cel mai mare declin al averii din cei peste 20 de miliardari ruși care sunt monitorizați de Bloomberg. Dintre aceștia unii și-au făcut averile inițiale atunci când Rusia a privatizat industriile de stat în anii 1990. În total, averea lor netă a scăzut cu aproape 95 de miliarde de dolari în acest an.
Cei afectați, cum ar fi fondatorii LetterOne, Mihail Fridman și Petr Aven, au deținut părți semnificative din averea lor în afara Rusiei, inclusiv în acțiuni private sau în proprietăți.
Influența pe care acești ruși o aveau cândva în străinătate se diminuează, iar opțiunile lor în ceea ce privește locurile unde își pot parca averile au devenit din ce în ce mai limitate sunt de părere analiștii.
Scăderea averilor elitei rusești evidențiază presiunile cu care s-au confruntat în mare parte din partea națiunilor occidentale și a aliaților lor.
Dar realitatea este nuanțată. De pildă, cea mai bogată persoană din Rusia, Vladimir Potanin, cel mai mare acționar al gigantului minier MMC Norilsk Nickel PJSC, și-a extins imperiul în 2022, achiziționând Rosbank PJSC de la Societe Generale SA.
De-a lungul anului, averea sa abia dacă a fost afectată. El a fost sancționat de SUA la începutul acestei luni, dar Departamentul Trezoreriei nu a impus restricții asupra Nornickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat și paladiu, într-un efort de a menține stabilitatea pe piața metalelor.
Potanin, cu o valoare de 28,5 miliarde de dolari, s-a descurcat mult mai bine decât Oleg Tinkov, care în aprilie a publicat pe pagina sa de Instagram o postare plină de înjurături despre "războiul nebunesc" al Rusiei.
Tinkov a declarat pentru New York Times că, după această postare, a fost nevoit să vândă participația familiei sale la Tinkoff Bank pentru doar 3% din valoarea sa reală. Cumpărătorul: Interros Capital al lui Potanin.
În timp ce Tinkov a spus că după ce a criticat războiul i-a cauzat prejudicii financiare, nu este clar dacă sancțiunile impuse miliardarilor au un impact asupra lui Putin, acum, la mai mult de 10 luni de la declanșarea invazie.
Analiștii mai spun că războiul cu siguranță nu a slăbit controlul statului asupra oligarhilor iar iInfluența lor asupra lui Putin continuă să fie în mare măsură supraestimată de Occident.
Pentru Abramovici, viața se învârte acum în jurul Golfului, Turciei, Moscovei și Israelului, unde deține cetățenia. Anul acesta, se pare că a fost la vânătoare de case în Dubai și Turcia, iar superiahturile sale - Solaris și Eclipse - sunt ancorate în largul coastei turcești.
În timp ce reprimarea din cauza sancțiunilor le-a ”sărăcit” stilul de viață global și oportunitățile de investiții - Fridman, care valora aproximativ 14 miliarde de dolari înainte de război, a declarat anul acesta pentru Bloomberg că, în esență, nu mai avea bani - miliardarii ruși rămân incredibil de bogați.
"Luați ca grup, acești tipi sunt la pământ", a declarat David Lingelbach, profesor de antreprenoriat la Universitatea din Baltimore, despre super-bogații Rusiei. "Dar sunt departe de a fi eliminați".
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...