Percheziţii la locuinţa lui Igor Dodon, vizat în şase dosare, inclusiv "Dosarul Sacoşa"
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Igor Dodon, la sediul ambasadei Republicii Moldova în Rusia
Igor Dodon, la sediul ambasadei Republicii Moldova în Rusia
Descindere a anchetatorilor la locuinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova.

Mai multe percheziţii au loc marţi dimineaţa la casa lui Igor Dodon de pe strada Paris din sectorul Buiucani al capitalei, într-un penthouse din Chişinău.

Dodon ar fi vizat la ora actuală în şase dosare, inclusiv în „Dosarul Sacoşa”, ce a fost deschis fostului şef de stat după apariţia unor imagini în care Vlad Plahotniuc, fostul şef al Partidului Democrat i-a înmânat lui Dodon o pungă neagră în care s-ar fi aflat o sumă de bani în vederea achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor, mai transmite timpul.md.

Percheziţii vor avea loc şi la o bază de odihnă din Molovata, una din Sadova şi o casă de locuit din Sadova. Procurorii Anticorupţie îl bănuiesc pe Igor Dodon de comiterea infracţiunilor: coruperea pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită, transmite Mediafax.

 

Citeşte şi: Republica Moldova, între ciocan și nicovală, riscă să fie strivită

 

După invazia declanșată de Rusia în Ucraina, Republica Moldova a fost nevoită să acceseze o serie de împrumuturi pentru a face față repercusiunilor agresiunilor din țara vecină. Situația este extrem de critică FMI făcând apel către diverse națiuni să trimită aici bani.
 
Conflictul pune presiune pe Moldova, chiar în momentul în care aceasta a început să încerce să rezolve problemele de corupție și alte probleme structurale. 

Într-un fel, Moldova este încă prinsă între două lumi. Speră să adere la Uniunea Europeană, dar este încă legată de Moscova energetic, scrie Bloomberg. Tensiunile cresc, de asemenea, în teritoriul separatist pro-rus Transnistria, ceea ce ridică temerile că Moldova ar putea fi atrasă într-un conflict mai larg.

Războiul din Ucraina ar putea însă împinge Moldova să facă o ruptură decisivă cu trecutul. Guvernul a accelerat procesul de aderare la UE și, din februarie, are capacitatea tehnică de a trece de la rețelele de electricitate și gaze rusești la cele europene.

Cu toate acestea, cu o inflație anuală de 22%, cu o creștere economică care s-a prăbușit de la o creștere de 14% în 2021, din cauza pandemiei de Covid-19, la 0,3% în acest an, iar exporturile și remitențele sunt perturbate, conflictul ar putea încă destabiliza națiunea de 2,6 milioane de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel