Pericol pentru băncile din Europa. BCE avertizează: Posibile atacuri cibernetice din Rusia!
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Avertizare de securitate pentru banci. Foto: Tima Miroshnichenko - Pexels
Avertizare de securitate pentru banci. Foto: Tima Miroshnichenko - Pexels
Autorităţile avertizează băncile că s-ar putea confrunta cu atacuri cibernetice din partea Rusiei. 

Banca Centrală Europeană atrage atenţia asupra faptului că, în contextul tensiunilor cu Ucraina şi a mobilizărilor de trupe în regiune, băncile din Europa s-ar putea confrunta cu un posibil atac cibernetic susținut de Rusia.

Conform Reuters, Banca Centrală Europeană, condusă de fostul ministru francez Christine Lagarde și care supraveghează cei mai mari creditori din Europa, este în alertă în fața amenințării unor atacuri cibernetice asupra băncilor lansate din Rusia, au declarat persoanele menționate.

În timp ce autoritatea de reglementare se concentrase pe escrocheriile obișnuite, care au luat amploare în timpul pandemiei, criza din Ucraina i-a deturnat atenția către atacurile cibernetice lansate din Rusia, a declarat una dintre persoane, adăugând că BCE a chestionat băncile cu privire la apărarea lor.

Băncile organizează exerciții de război cibernetic pentru a-și testa capacitatea de a se apăra de un atac, a spus persoana respectivă.

BCE, care a indicat abordarea vulnerabilității în materie de securitate cibernetică drept una dintre prioritățile sale, a refuzat să comenteze.

Și Departamentul de Servicii Financiare din New York a emis o alertă către instituțiile financiare, la sfârșitul lunii ianuarie, avertizând asupra unor atacuri cibernetice de represalii în cazul în care Rusia invadează Ucraina și declanșează sancțiuni americane, potrivit Thomson Reuters' Regulatory Intelligence.

Citeşte şi: Zi DECISIVĂ pentru ratele românilor. BNR discută MAJORAREA dobânzii-cheie

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie l-au avertizat în repetate rânduri pe Putin să nu atace Ucraina, după ce Rusia a desfășurat aproximativ 100.000 de soldați în apropierea graniței cu fostul său vecin sovietic.

La începutul acestui an, mai multe site-uri web ucrainene au fost afectate de un atac cibernetic care a lăsat un avertisment de "să vă fie teamă și să vă așteptați la ce este mai rău".

Serviciul ucrainean de securitate de stat SBU a declarat că are indicii că atacul este asociat cu grupuri de hackeri susținute de serviciile de informații rusești.

 

Kremlinul neagă că statul rus ar avea vreo legătură cu pirateria informatică

 

Oficialii ruși spun că Occidentul este cuprins de rusofobie și nu are dreptul să dea lecții Moscovei despre cum să acționeze după ce a extins alianța militară NATO spre est de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

De asemenea, Kremlinul a negat în repetate rânduri că statul rus ar avea vreo legătură cu pirateria informatică din întreaga lume și a declarat că este gata să coopereze cu Statele Unite și cu alte state pentru a lua măsuri împotriva criminalității cibernetice.

Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din Europa sunt în alertă maximă.

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a avertizat marile organizații să își consolideze rezistența în materie de securitate cibernetică, pe fondul intensificării tensiunilor legate de Ucraina.

Casa Albă a acuzat, de asemenea, Rusia pentru atacul cibernetic devastator 'NotPetya' din 2017, când un virus a paralizat părți din infrastructura Ucrainei.

Vulnerabilitatea a fost subliniată din nou anul trecut, când una dintre cele mai mari campanii de piraterie informatică de pe glob a folosit o companie americană de tehnologie ca o trambulină pentru a compromite o serie de agenții guvernamentale americane, atac pe care Casa Albă l-a atribuit serviciilor de informații externe ale Rusiei, citează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...


pixel