Pericolul din ADN-ul prezidențial. Ce ar putea face Putin cu ADN-ul lui Macron

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Fotografiile din timpul recentelor întâlniri dintre Vladimir Putin și diverși lideri europeni în care se vede o distanță ridicolă între partenerii de dialog au apărut și mai multe speculații legate de cauzele care au dus la aceste scene.

Una dintre speculații ar fi că liderii europeni nu au vrut să lase la îndemâna rușilor ADN-ul lor în cazul în care aceștia ar fi acceptat să fie testați anti-COVID-19. Întrebarea este de ce le-ar fi teamă acestora dacă Putin ar avea pe mână acest fel de informații.

Se spune că cunoașterea înseamnă putere

Atât cancelarul german Olaf Scholz cât și președintele Emmanuel Macron s-a împotrivit la unele dintre condițiile  pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Niciunul dintre cei doi lideri nu este cunoscut pentru opoziția față de contramăsurile COVID-19, așa că au apărut speculații că aceștia încercau să țină materialul genetic departe de Rusia.

În lumea cu miză mare a securității naționale și a spionajului internațional, puterile globale caută mereu un avantaj, iar aceste noi fronturi sunt din ce în ce mai puțin tangibile.

Așadar, știința genetică ar putea fi, într-o bună zi, o completare utilă a arsenalului, spun experții în informații. Dar oamenii de știință spun că acea zi ar putea fi încă departe.

Liderii acuză Rusia că încearcă să le folosească ADN-ul în scopuri necurate sau nefaste?

Ei bine, nu. Dar asta nu a oprit valul de speculații. Oficialii francezi au respins ferm astfel de afirmații conform cărora rușii ar fi încercat să obțină în secret ADN-ul lui Macron.

Citește și: Încolţit, Putin caută aliaţi. I-a promis marea cu sarea lui Bolsonaro

Un oficial francez a declarat că condițiile impuse de Rusia pentru ca Macron să se apropie de Putin erau "inacceptabile" și "incompatibile" cu agenda președintelui francez. Astfel a rezultat masa de marmură absurd de lungă pe care Macron și Scholz au împărțit-o cu președintele rus și care a dat naștere la multe glume pe internet.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat că este "reticent" să comenteze după agitația creată în urma vizitei lui Macron. Dar el a declarat reporterilor din Berlin că Scholz a urmat aceeași procedură pe care Germania o aplică demnitarilor străini. Aceștia își pot prezenta propriile teste PCR și, dacă există vreo îndoială, un medic poate veni la bordul avionului pentru a observa testarea.

"Partea rusă însă a văzut lucrurile diferit. Nu s-a comunicat că dacă există un test, acesta trebuie să fie unul rusesc. Iar cancelarul a decis să nu dea curs aceste pretenții”, a spus Hebestreit, adăugând că: ”Dar eu nu aș specula prea mult pe aecastă temă".

Ce poți afla din ADN-ul unei persoane

ADN-ul se află în interiorul fiecărei celule din organism și ar putea fi extras din mai multe metode - cum ar fi un tampon nazal - chiar dacă un tampon de testare pentru coronavirus urmărește un material genetic diferit: ARN-ul din virus.

Citește și: Macron, explicaţii după poza VIRALĂ, cu masa de 6 metri. De ce l-a ţinut Putin la distanţă

"Aceste probe au tone de ADN uman", a declarat Kenny Beckman, care conduce Centrul de Genomică al Universității din Minnesota. "Cu siguranță ai putea lua acea probă, extrage ADN-ul și face orice fel de analiză completă pe care ai vrea să o faci la acea persoană."

ADN-ul conține instrucțiunile de care o ființă are nevoie pentru a supraviețui și a crește. ADN-ul fiecărei persoane este unic. Acesta poate fi folosit pentru a afla de unde ar putea proveni strămoșii unei persoane, dacă au rude necunoscute care sunt undeva prin lume și, de asemenea, dacă are anumite boli genetice sau anomalii genetice asociate cu boli sau afecțiuni medicale.

În știința criminalistică, ADN-ul poate fi folosit pentru a conecta fizic o persoană la o probă sau pentru a elimina o persoană ca suspect într-o infracțiune.

Cum ar putea fi folosit AND-ul unui lider mondial?

"Puteți folosi ADN-ul pentru a identifica riscul pe care îl are la o boală, și astfel acesta ar putea fi expus riscului acelei boli", a declarat Howard McLeod, expert în genetică și director al medicinei de precizie la Geriatric Oncology Consortium, cu sediul în Florida. "Ați putea să vă uitați și să vedeți dacă ar putea exista unele elemente ancestrale care ar putea fi exploatate".

Dar, în general, a spus expertul, ideea de a afla mai multe despre cineva precum un lider mondial prin intermediul ADN-ului probabil "pare mult mai înfricoșătoare decât este în realitate".

Beckman a spus că pare "neverosimil" să se gândească la faptul că informațiile colectate ar putea fi dăunătoare din punct de vedere politic.

"Ce ai de gând să faci, să spui că Macron are un risc ușor mai mare de a face tensiune arterială?” a întrebat Beckman.

George Annas, un bioetician care a scris pe larg despre importanța confidențialității genetice, dorește să clarifice un lucru: "ADN-ul nu este magic. Îți va oferi anumite informații, dar nu îți va spune cum poți asasina pe cineva".

Citește și: Putin, către ”colegii” occidentali: Nu avem unde să ne retragem

Dar chiar și fără a avea capacitatea de a construi o armă biologică cu țintă individuală, puterea sugestiei poate fi suficientă pentru a compromite liderii mondiali, iar Rusia este cunoscută pentru utilizarea kompromatului - șantajarea unei persoane prin amenințarea că va face publice informații jenante despre ea.

Au liderii mondiali de ce să le fie teamă

Părerea generală este că cel mai mare rău care ar putea fi făcut cu o probă de ADN este să fie generat un scandal și nu o clonă a unui președinte.

Dar nu știi niciodată unde ar putea ajunge ADN-ul cuiva. În urmă cu câțiva ani, un grup anonim care se autointitula Earnest Project a pretins că a luat ADN de la o serie de lideri mondiali care au participat la summit-ul de la Davos. Grupul a declarat că va scoate probele la licitație pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu pericolele  supravegherii, dar licitația a fost amânată din cauza unor probleme juridice și se pare că nu a mai fost reprogramată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Marian Neacșu și Marcel Ciolacu
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook

Burduja anunță o premieră pentru 2025

Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...

Calcule / FOTO: Freepik

INS anunță că PIB-ul României a stagnat în T3 2024

Noile date marchează o ajustare față de estimările...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Incendiu / FOTO: Captură ecran
Sir Keir Starmer

Elon Musk vrea să îl înlăture pe premierul Marii Britanii

Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...

Euro / FOTO: Freepik
Spațiu / FOTO: Freepik
Prezicător
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

De ce crește prețul petrolului

De trei săptămâni piața petrolului rămâne înscrisă pe un trend ascendent.

Insolvență / FOTO: Freepik

Economia Germaniei nu a mai văzut așa ceva din 2009

Este o nouă dovadă că prima economie a Uniunii Europene...

Cupru

Prăbușirea prețului la cupru ar putea fi brutală

Piața cuprului se teme de Donald Trump.

Se incinge apa oceanelor
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Vă aducem și azi cele mai importante știri ale...

Dumitru Chisăliță
Bogdan Hossu
Hacker / Foto: Freepik
Incendiu în Los Angeles / Captură video
Sediul BRD din Piața Victoriei
Românii vor avea încă o zi liberă

O nouă zi liberă pentru bugetari în 2025

Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...

Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Exploatare de litiu
Bani
Kratos / FOTO: Pagina oficială a companiei

BNR: Cu cât se vând, astăzi, euro, dolarul şi aurul

Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.


pixel