Conform unui proiect de lege aflat în faza de vot final în Parlamentul României, Codul rutier se va modifica pentru a permite susținerea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducere în oricare locație din țară, în loc de restricția actuală care limitează acest lucru la locul de domiciliu sau de reședință al solicitantului. De asemenea, acest proiect prevede scurtarea intervalului de timp necesar pentru obținerea permisului auto, care include perioada de instruire teoretică și cele două etape ale examenului, proba teoretică și cea practică.
Conform proiectului, proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută în orice autoritate competentă din România, nu doar în locația de domiciliu sau reședință, așa cum este stabilit în prezent de Codul rutier. Cu toate acestea, proba practică și eliberarea permisului se vor putea face doar în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.
Acest proiect de lege propune modificarea condițiilor actuale din Codul rutier privind obținerea permisului de conducere și prevede că pregătirea teoretică și practică pentru obținerea permisului va fi organizată sub forma unor module și va fi recunoscută reciproc de către unitățile autorizate în acest domeniu. Cu alte cuvinte, școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare.
În plus, proiectul vizează și reducerea perioadei necesare pentru obținerea dreptului de a conduce. Conform noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică; aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice și vor putea face pregătirea practică ulterior, înainte de a susține proba practică.
Scopul acestei modificări este de a reduce perioada totală necesară pentru obținerea permisului de conducere, deoarece candidații vor fi mai bine pregătiți pentru proba practică, iar intervalul dintre cele două probe de examen va fi mai scurt.
Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...