"Cele două sisteme nu o să supravieţuiască împreună. Este exclus. Raportul Comisiei Europene, după controlul din luna februarie pe pesta porcină africană, arată că autorităţile nu şi-au făcut treaba, dar nu şi-au făcut-o pentru că nu au putut. Nu au avut instrumente, dar şi pentru că legislaţia în vigoare nu este respectată şi vorbesc de partea de biosecuritate. (...) Nu o să oprim pesta porcină africană dacă nu vom lua decizii extrem de dure şi extrem de urgente. Este nevoie de o decizie politică", a declarat, miercuri, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, la un seminar privind industria cărnii.
El a menţionat că ordinul ministrului Agriculturii privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, adoptat pe 18 martie, care limita gospodăria de subzistenţă la 5 porci, era o primă măsură şi "o treabă extrem de clară", însă acesta a fost ulterior abrogat.
Citește și: Experți CE, audit în România privind pesta porcină
Pe 29 martie, premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să anuleze ordinul pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României.
"(...)Domnule ministru, este foarte bine că avem aceste subvenţii la timp, însă în acelaşi timp am să vă rog să reveniţi asupra ordinului pe care l-aţi dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici şi să îi încurajăm. Vă rog să anulaţi ordinul, să revenim la ce aveam înainte şi vom face o analiză referitor la acest aspect", a spus Dăncilă.
La rândul său, Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de anularea acestui ordin, susţinând totodată că orice decizie se va lua în privinţa creşterii porcului în România trebuie făcută strategic pe o perioadă lungă de timp.
"Îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat zilele trecute cu ordinul domnului Daea, care arăta o linie României şi nu era vorba de impozitare, poate că nici nu trebuiau impozitaţi, trebuia identificarea porcului. România trebuie să ia o decizie: vreau să fac porc industrial sau vreau porc în gospodării. Cele două variante nu funcţionează din păcate. (...) Dacă nu se ia o decizie pe linia aceasta ar trebui să ştim. Nu mai investiţi, pentru că nu mai are sens, noi vom merge pe porcul în gospodării şi îi dăm aceluia o valoare - putem găsi o soluţie şi pentru porcul tip gospodărie - dar strategic, nu pe 5 ani, ci pe 10 - 20 de ani trebuie să avem aceste obiective. Dacă ne oprim să facem autostrăzi că facem transhumanţă sau că avem lilieci rămânem într-o situaţie care convine Europei de minune. România este a şasea ţară, avem potenţial, ne lasă să pierdem pe mâna noastră", a explicat Pădure.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii, secretarul de stat Alexandru Valentin Ţachianu, a confirmat că ordinul care reglementa dimensionarea tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României a fost abrogat, fără a comenta motivul acestei decizii, dar a adăugat că românul este legat de acest animal, iar "dacă îl iei din curte, îl ia şi îl bagă în pat".
"Din păcate sau din fericire, cum vrem să îi spunem, românul este legat de acest de animal, dacă îl iei din curte, îl ia şi îl bagă în pat. Trebuie să vedem ce variante sunt pentru că sunt şi alte state care au găsit soluţii la această problemă. (...) Problema nu este a acelora care cresc 2-3 porci, ci mişcarea necontrolată a animalelor. (...) Oamenii trebuie educaţi în ceea ce priveşte creşterea porcului. Trecerea nu se poate face brusc. Oamenii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul şi să înveţe să îl controleze", a spus Ţachianu.
Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), anunţate la începutul lunii aprilie, pesta porcină africană evolua în 197 de localităţi din 19 judeţe, numărul focarelor active fiind în scădere de la 914 în 25 martie 2019 la 716 pe 3 aprilie.
În exploataţiile comerciale au fost consemnate 12 focare. În alte două judeţe există doar cazuri la mistreţi.
Numărul porcilor eliminaţi, afectaţi de boală, a ajuns la 365.486, iar 1.249 au fost cazuri la mistreţi.
De asemenea, până la 3 aprilie 2019 au fost despăgubiţi 8.615 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.467.020 de lei.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În ultima ședință a actualului...
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...
Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...
Dumitru Nancu, directorul...
Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...
O bombă plasată pe un scuter în...
Curs valutar BNR, 18 decembrie 2024.
Declaraţii ale premierului, la...
Agenţia Naţională de...
Poliția britanică poate confisca aproape 2,7 milioane de...
În luna octombrie 2024,...
Bitcoin atrage atenția...
Washingtonul avansează pe mai...
Partidele pro-europene, PSD,...
Partidele proeuropene care vor...
Un proiect legislativ...
Parlamentul României a adoptat...