Analistul Adrian Negrescu a comentat subiectul. Potrivit spuselor sale, ”creșterea costurilor cu utilitățile, cu transportul, gaze, energie, carburanți, toate acestea impactează puternic bugetele companiilor. Având în vedere că peste 80% din firmele românești sunt slab capitalizate, din păcate pentru multe dintre ele, vor trebui să ia decizii dure, decizii de restructurare a activății, să dea oameni afară”, spune analistul.
Și, cu siguranță, acest lucru se va resimți mai acut începând din toamna acestui an. Este adevărat, unele companii vor acorda ajutor financiar angajaților la care vor renunța, dar nu toți au astfel de clauze în contractele de muncă.
Salariile compensatorii, explică Adrian Negrescu, ”sunt prevăzute, în general, în contractele de muncă, în cele colective de muncă și ele variază de la de la două, la 10, chiar 20 de salarii, în funcție de specificul activității, de soliditatea firmei și de cum și-a negociat angajatul această posibilitate. Din păcate, mulți dintre ei vor fi dați afară fără salarii compensatorii”, estimează analistul pentru PrimaTV. În ceea ce privește șansele de reangajare, experții cred că ofertele vor fi din ce în ce mai puține.
Companiile care nu vor recurge la concedieri, vor fi obligate să recurgă la alte soluții, precum înghețarea investițiilor și reducerea costurilor. Potrivit datelor din spațiul public, aproape 100.000 de companii din România se confruntă cu o dificultăți din cauza ratei inflației, ceea ce afectează aproximativ 500.000 de angajați. Iar pentru a rămâne pe linia de plutire, mulți angajatori vor renunța să mai acorde bonusuri, vor fi suspendate cursurile de perfecționare și, nu în ultimul rând, nu vor mai fi majorări de salarii.
Citește și Ce spun românii despre rezervele din cămări. Câți s-au burdușit cu alimente
În același timp, Adrian Negrescu spune că, dacă România nu se va confrunta cu o criză alimentară, se va izbi, în schimb, de o criză a prețurilor.
”În primul rând suntem protejați pentru că avem o producție de cereale foarte bună, care depășește cu mult consumul național. În momentul de față, noi exportăm și grâu, și porumb. Cred că suntem printre puținele țări din regiune care avem, în sfârșit, o securitate pe această zonă”, spune expertul.
Dar, avertizează analistul, ”nu suntem protejați de creșterea prețurilor la cereale, pentru că există o scumpire generală, la nivel internațional a acestor produse. Iar explicație este una simplă: pentru că Rusia și Ucraina reprezintă aproape 30% din producția mondială de cereale. Sunt țări care depind de al consumului de grâu, spre exemplu, de Ucraina și de Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...