Petre Daea: Păi aşa putem distruge toată ţara ...
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Autorităţile române au apelat la stimularea găsirii de cadavre de porci şi oferă peste 100 de lei celor care anunţă instituţiile de resort, a afirmat, la un post de televiziune, ministrul Agriculturii, Petre Daea, în timp ce vorbea despre noul focar de pestă porcină africană din judeţul Teleorman.

"Este vorba de un nou focar, într-o pădure s-au găsit resturi de porci. Întrebarea care se pune este cine le-a dus acolo, într-o pădure, că l-am întrebat pe preşedintele ANSVSA. În gospodărie nu. Cum au ajuns porcii ăia acolo? Erau putreziţi. Au dus doi purcei, cadavre de purcei. Unul dintre cadavre a fost depistat pozitiv, celălalt nu. Întrebarea este cine le-a dus (în pădure - n. r.) şi se fac anchete. Au fost descoperite, pentru că noi am introdus următorul lucru: pentru a apăra ţara aceasta, am introdus şi această stimulare a găsirii unor cadavre (de porci - n. r.). În condiţiile în care găseşti un cadavru şi îl anunţi, pentru fiecare cadavru primeşti banii aceştia. Pentru că găseşti în pădure un mistreţ. Pe cine interesează? Spune, stai domnule, uite ce spun ăştia dacă-l anunţ", a explicat Petre Daea.

Întrebat cât primeşte cineva care anunţă că a găsit resturi de porci aruncate, ministrul a răspuns: "Primeşti un milion şi ceva" (100 şi ceva de lei - n.r.). Potrivit lui Daea, autorităţile au prelevat probe de la resturile de porci, iar acum este în desfăşurare o anchetă pentru a fi identificate persoanele care le-au aruncat în pădure.

"Îl întreb pe preşedinte (preşedintele ANSVSA - n. r.): Ce s-a întâmplat acolo? Pentru că aici se comunică rapid, că în momentul în care ai găsit o anumită suspiciune imediat sistemul intră în alertă. A luat animalele respective, a luat probele respective, a văzut că este o asemenea situaţie. Începe ancheta epidemiologică, iar preşedintele ANSVSA a dispus medicului de acolo: 'Te rog să faci ce spune legea, să sesizezi acest lucru organelor de anchetă pentru a vedea cum au ajuns animalele respective acolo'. Păi aşa putem distruge toată ţara, dacă un netrebnic ia în spate un animal bolnav. Deci, în gospodărie nu, la mistreţ nu, doi porci domestici bolnavi, la care au fost aduse cadavrele respective în pădure. Unde? Când poate mistreţul să vină şi să contamineze zona şi să împrăştie boala în zona respectivă...", a menţionat şeful de la Agricultură.

Petre Daea a precizat că pentru un astfel de caz se poate face şi puşcărie. "Zădărnicirea combaterii bolilor este infracţiune şi se poate face puşcărie. Lucrurile acestea trebuie să fie înţelese de sus până jos. Acest focar nu este în proximitatea unor localităţi, dar nu ştii ce s-a întâmplat", a adăugat el.

Întrebat despre evoluţia pestei porcine africane în România, ministrul Agriculturii a afimat că este un fenomen în descreştere, iar astăzi mai sunt suspiciuni doar în două judeţe, unul fiind Călăraşi. Daea a mai spus că ultimele date arată că sunt afectate 8.138 de gospodării, din acestea s-au făcut şi s-au finalizat dosare pentru 7.835 de gospodării şi s-au acordat despăgubiri pentru 7.404 de gospodării.

"Au fost 13 focare iniţial, iată acum sunt 14 în condiţiile în care intră ca focar Teleormanul, dar asta este în pădure. Nu tot judeţul este ocupat de pestă. Iar din situaţia plăţilor, 8.138 de gospodării sunt afectate dintr-un total de 3,4 milioane. Prezenţa unui focar în judeţul Teleorman nu înseamnă că tot Teleormanul este ocupat de pestă porcină, nu Ialomiţa este ocupată de pestă porcină, nu Bihorul, Satu Mare unde din data de 8 august nu mai există niciun focar. În două judeţe sunt suspiciuni astăzi. Atât. Călăraşi şi...iar acum Teleorman. Suspiciunea e suspiciune, iar confirmarea e altceva. Spuneam că din 8.138 de gospodării afectate, s-au făcut 7.835 de dosare şi au fost finalizate, iar la 7.404 de gospodării s-au făcut plăţile. Pe un porc s-a primit 8-9 milioane (800-900 de lei - n.r.), în funcţie de mărimea porcului", a precizat acesta.

Conform ministrului, în partea de nord-vest a ţării s-a început repopularea cu porci. "A început repopularea în partea de NV a ţării, în Bihor. S-a curăţit, s-a făcut dezinsecţia. Obligatoriu trebuie să treacă 45 de zile şi să se facă toate operaţiunile sanitare-veterinar: curăţenia, dezinfecţia, urmărit, dezinfectat toată zona, apoi după 45 de zile te duci cu porcii santinelă, îi pui acolo şi vezi: se întâmplă ceva cu ei acolo?", a explicat şeful MADR.

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat marţi seara în judeţul Teleorman la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan, respectiv în pădurea Slobozia Mândra. Numărul focarelor de pestă porcină africană active pe teritoriul României se apropia de 1000, la data de 10 octombrie, acestea fiind active în 246 de localităţi din 13 judeţe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel