Petrol și gaze naturale. Prețurile scad pe piețele mondiale

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Prețul scade la cel mai mic preț din ultimii doi ani
Prețul scade la cel mai mic preț din ultimii doi ani
Prețul petrolului brut este în scădere, tras în jos de un raport privind locurile de muncă, determinându-i pe investitori să întrevadă o tendință de diminuare a riscurilor. S-au ieftinit și gazele naturale pe fondul unei cereri sub așteptări.

Prețul petrolului brut a scăzut la sfârșitul săptămânii în urma unui raport solid privind ocuparea locurile de muncă, care a declanșat o tendință de reducere a riscului, exacerbat de creșterea stocurilor și de cererea mai slabă decât se aștepta în China, a comentat luni, banca australiană ANZ.

Petrolul Brent s-a stabilit la 80,01 dolari/baril și West Texas Intermediate la 73,28 dolari/baril la ultima tranzacționare pe platformele electronice. Cifrele record ale șomajului au redus perspectivele unor creșteri mai puțin agresive ale ratelor, a precizat banca.

Traderii chinezi au stat departe de piețe, iar în SUA s-a înregistrat o cerere slabă, a precizat ANZ Bank. Între timp, duminică au intrat în vigoare sancțiunile europene asupra produselor petroliere rusești, precum și o plafonare a prețului motorinei rusești la 100 de dolari pe baril.

Piața se așteaptă ca țările din afara UE să își majoreze importurile de țiței rafinat din Rusia, ceea ce înseamnă puține perturbări ale ofertei globale, a declarat ANZ Bank. Producția controlată de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol ar trebui să mențină piața pe linia de plutire.

Între timp, prețul gazelor naturale în Europa scade din cauza cererii slabe și a stocurilor mari, se arată în același comunicat al ANZ Bank

Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut din cauza cererii slabe și a stocurilor ridicate, dar oficialii rămân atenți, conștienți fiind că neplăcerile generate de criza energetică nu s-a încheiat.

Potrivit autorității germane de reglementare în domeniul energiei, BNetzA, consumatorii au redus consumul de gaze cu doar 8,6% față de media 2018-2021 în ianuarie, față de ținta guvernamentală de 20%, a precizat banca.

Prețurile la gazele naturale lichefiate din Asia de Nord au scăzut, de asemenea, deoarece cererea chineză rămâne slabă în ciuda redeschiderii, a declarat ANZ Bank. Se crede că stocurile abundente ale Chinei împiedică achizițiile țării pe piața spot de GNL pe termen scurt.

Citește și Cum transformă India țițeiul rusesc în combustibil pentru Occident

"Oficialii trezoreriei americane au două obiective principale: să mențină piața bine aprovizionată și să priveze Rusia de veniturile din petrol", a declarat Ben Cahill, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington. "Ei sunt conștienți de faptul că rafinăriile indiene și chineze pot obține marje mai mari cumpărând țiței rusesc la preț redus și exportând produse la prețul pieței”....

Citește și AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

"Marea surpriză a anului a fost, evident, cererea record venită din partea băncilor centrale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 55 de ani, numai în a doua jumătate a anului fiind generate achiziții de peste 800 de tone", a declarat pentru AFP Louise Street, analist al organizației. Aceste instituții s-au îndreptat într-adevăr către aur în cursul anului, cererea fiind mai mult decât dublă într-un an, ajungând la 1 135,7 tone în 2022, de la 450,1 tone în anul precedent.

Aurul este foarte apreciat de băncile centrale, care îl folosesc "ca rezervă de valoare pe termen lung", mai ales că se comportă bine în perioade de criză, acționând ca un bastion împotriva inflației, a explicat analistul.... 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel