Petrolul a pierdut 7% în 6 zile. Îngrijorare mare pe piață

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Piața petrolului este în pană. Prețul  barilului s-a prăbușit, penaliziind fiind de reaprinderea aversiunii față de risc, în timp ce investitorii se tem de impactul războiului comercial declanșat de Donald Trump pentru cererea de aur negru.

Pe de altă parte, piața a reacționat inclusiv la creșterea stocurilor de benzină din Statele Unite, o variabilă care contează în condițiile în care perioada concediilor, propice călătoriilor cu mașina, a debutat în SUA. Astfel, barilul american marca WTI a pierdut, joi, 2,5%, coborând la 55,37 dolari, iar barilul Brent, cu extracție din Marea Nordului, de referință în Europa, a cedat 2,2%, ajungând la 62,24 de dolari. Începând din 12 iulie, prețul aurului negru a plonjat cu 7%. 

În acest context, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a anunțat, prin vocea directorulului general al instituției, Fatih Birol, că nu se aşteaptă ca preţul petrolului să înregistreze o creştere semnificativă deoarece cererea încetineşte şi în plus există un surplus de ofertă pe piaţa mondială a ţiţeiului.

Birol a mai spus că IEA a decis să îşi revizuiască, din nou, estimările privind ritmul de creştere a cererii de petrol în 2019, din cauza încetinirii economiei mondiale şi a disputelor comerciale dintre SUA şi China. Conform noilor estimări, cererea mondială de petrol va creşte cu 1,1 milioane de barili pe zi în 2019, însă Birol a avertizat că IEA ar putea să mai revizuiască odată aceste estimări dacă economia mondială, şi în special economia chineză, dă noi semne de slăbire. Comparativ, la finele anului trecut, IEA estima că cererea mondială de petrol va creşte cu 1,5 milioane barili pe zi în 2019, însă în luna iunie a revizuit aceste estimări la 1,2 milioane barili pe zi.

Fatih Birol a mai spus că Agenţia Internaţională a Energiei este îngrijorată de creşterea tensiunilor în Orientul Mijociu, în special în zona Strâmtorii Ormuz, o rută de navigaţie vitală care face legătura între statele producătoare de petrol din Golful Persic şi pieţele din Asia, Europa şi America de Nord. Aproximativ 20 de milioane de barili de ţiţei pe zi, adică o treime din petrolul tranzacţionat la nivel global, trece prin Strâmtoarea Ormuz.

Citește și România, pe locul 4 la producția de petrol în UE

În prezent marii producători de petrol caute rute alternative de livrare. De exemplu, Irakul intenţionează să exporte mai mult petrol spre portul turcesc Ceyhan şi să construiască noi conducte care să îi permită să livreze petrol spre porturile din Siria, Liban şi Arabia Saudită. 

Potrivit directorului IEA, un preţ al petrolului de 65 de dolari per baril include şi tensiunile care au legătură cu Iranul, Libia şi Venezuela, precum şi îngrijorările provocate de tensiunile comerciale dintre SUA şi China. În plus, Fatih Birol a spus că nu se aşteaptă la o creştere uriaşă a preţului ţiţeiului deoarece există foarte mult petrol pe piaţă graţie revoluţiei petrolului de şist în SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com

pixel