Băncile centrale din întreaga lume vor majora costurile de împrumut în această săptămână și există riscul unei creșteri explozive de 1 punct procentual din partea Rezervei Federale americane.
"Viitoarea ședință a Fed și dolarul puternic țin prețurile sub control", a declarat Tamas Varga, de la brokerul de petrol PVM.
Petrolul Brent cu livrare în noiembrie a scăzut cu 1,49 dolari, sau 1,6%, la 89,86 dolari pe baril la ora 1002 GMT. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru luna octombrie a scăzut cu 1,57 dolari, sau 1,8%, la 83,54 dolari.
La Londra funeraliile reginei Elisabeta a II-a au limitat activitatea comercială, bursele, băncile, afacerile fiind toate închise.
Petrolul a fost presat și de speranțele privind o atenuare a crizei de aprovizionare cu gaze din Europa. Cumpărătorii germani au rezervat capacitatea de a primi gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1, care a fost închisă, dar aceasta a fost revizuită ulterior și nu a mai circulat niciun gaz.
Petrolul brut a crescut vertiginos în acest an, referința Brent apropiindu-se de maximul său record de 147 de dolari în martie, după ce invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. Îngrijorările legate de o creștere economică mai slabă și de cerere au împins de atunci prețurile mai jos.
Dolarul american a rămas aproape de maximul ultimelor două decenii înainte de deciziile din această săptămână ale Fed și ale altor bănci centrale. Un dolar mai puternic face ca mărfurile denominate în dolari să fie mai scumpe pentru deținătorii de alte monede și tinde să cântărească petrolul și alte active de risc.
De asemenea, piața a fost presată de previziunile privind o cerere mai slabă, cum ar fi previziunea de săptămâna trecută a Agenției Internaționale pentru Energie, potrivit căreia creșterea cererii va fi zero în trimestrul al patrulea. citeste mai mult
În ciuda acestor temeri legate de cerere, îngrijorările legate de ofertă au ținut în frâu declinul.
"Pe piață încă planează începutul sancțiunilor europene asupra petrolului rusesc. Cum aprovizionarea este întreruptă la începutul lunii decembrie, este puțin probabil ca piața să vadă un răspuns rapid din partea producătorilor americani", au declarat analiștii ANZ.
Ușurarea restricțiilor COVID-19 din China, care au atenuat perspectivele cererii în al doilea mare consumator de energie din lume, ar putea, de asemenea, să ofere un oarecare optimism, au spus analiștii.
Citește și: Germania reia importul de gaze rusești prin Nord Stream 1?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...