Petrolul a scăzut la 89,86 dolari pe baril, luni dimineață
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Prețul petrolului Brent a scăzut
Prețul petrolului Brent a scăzut
Petrolul a scăzut luni cu peste 1,5%, presat de așteptările privind o cerere globală mai slabă și de întărirea dolarului american înaintea unor posibile majorări importante ale ratelor dobânzilor, deși îngrijorările legate de aprovizionare au limitat declinul.

Băncile centrale din întreaga lume vor majora costurile de împrumut în această săptămână și există riscul unei creșteri explozive de 1 punct procentual din partea Rezervei Federale americane.

"Viitoarea ședință a Fed și dolarul puternic țin prețurile sub control", a declarat Tamas Varga, de la brokerul de petrol PVM.

Petrolul Brent cu livrare în noiembrie a scăzut cu 1,49 dolari, sau 1,6%, la 89,86 dolari pe baril la ora 1002 GMT. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru luna octombrie a scăzut cu 1,57 dolari, sau 1,8%, la 83,54 dolari.

La Londra funeraliile reginei Elisabeta a II-a au limitat activitatea comercială, bursele, băncile, afacerile fiind toate închise.

Petrolul a fost presat și de speranțele privind o atenuare a crizei de aprovizionare cu gaze din Europa. Cumpărătorii germani au rezervat capacitatea de a primi gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1, care a fost închisă, dar aceasta a fost revizuită ulterior și nu a mai circulat niciun gaz.

Petrolul brut a crescut vertiginos în acest an, referința Brent apropiindu-se de maximul său record de 147 de dolari în martie, după ce invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare. Îngrijorările legate de o creștere economică mai slabă și de cerere au împins de atunci prețurile mai jos.

Dolarul american a rămas aproape de maximul ultimelor două decenii înainte de deciziile din această săptămână ale Fed și ale altor bănci centrale. Un dolar mai puternic face ca mărfurile denominate în dolari să fie mai scumpe pentru deținătorii de alte monede și tinde să cântărească petrolul și alte active de risc.

De asemenea, piața a fost presată de previziunile privind o cerere mai slabă, cum ar fi previziunea de săptămâna trecută a Agenției Internaționale pentru Energie, potrivit căreia creșterea cererii va fi zero în trimestrul al patrulea. citeste mai mult

În ciuda acestor temeri legate de cerere, îngrijorările legate de ofertă au ținut în frâu declinul.

"Pe piață încă planează începutul sancțiunilor europene asupra petrolului rusesc. Cum aprovizionarea este întreruptă la începutul lunii decembrie, este puțin probabil ca piața să vadă un răspuns rapid din partea producătorilor americani", au declarat analiștii ANZ.

Ușurarea restricțiilor COVID-19 din China, care au atenuat perspectivele cererii în al doilea mare consumator de energie din lume, ar putea, de asemenea, să ofere un oarecare optimism, au spus analiștii.

Citește și: Germania reia importul de gaze rusești prin Nord Stream 1?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel