Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
De ce au crescut din nou cotațiile, în condițiile în care, în urmă cu doar câteva zile, mulți analiști au vorbit despre o fermă tendință de scădere? OPEC+ pare să fie de vină. Oricum, tot s-ar fi găsit ceva care să justifice această schimbare de trend.
Cert este că prețul petrolului Brent cu livrare în octombrie la bursa londoneză ICE Futures Exchange a trecut de 101 dolari pe baril, pentru prima dată din 3 august. Evoluție similară și la New York Mercantile Exchange, unde țițeiul american WTI a urcat la 94,5 dolari pe baril.
În ceea ce privește cartelul petrolului, surse din cadrul organizației au declarat pentru Reuters că o reducere a cotelor de producție evocată de e Arabia Saudită nu pare iminentă și ar putea coincide cu revenirea Iranului pe piețele petroliere dacă acordul nuclear iranian din 2015 va fi reactivat.
Cu ochii pe OPEC
Arabia Saudită a declarat luni că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) ar putea reduce producția pentru a echilibra o piață pe care a numit-o "schizofrenică". "Opec+ trebuie să se pregătească pentru reluarea livrărilor de petrol iranian după ridicarea sancțiunilor", a declarat una dintre sursele Reuters.
Un oficial american de rang înalt a anunțat anterior că Teheranul a renunțat la unele dintre cererile sale cheie pentru relansarea Planului comun de acțiune, semnat la Viena în 2015. Iranul nu este constrâns de acordul existent între membrii Opec+ privind limitarea livrărilor de petrol.
Teheranul ar putea începe să vândă o parte din stocurile sale de petrol imediat ce sancțiunile vor fi ridicate, au declarat sursele. Opec+ a decis în iunie să crească producția lunară cu 648.000 de barili pe zi (bpd) în iulie și august și a anunțat că își va majora țintele de producție din septembrie cu 100.000 bpd.
Goldman Sachs; prețurile actuale ale petrolului sunt "iraționale
În același timp, analiștii de la Goldman Sachs consideră că prețurile actuale ale materiilor prime sunt "iraționale", potrivit MarketWatch. "Piețele de mărfuri par să aibă astăzi așteptări iraționale, în condițiile în care prețurile și stocurile scad simultan, cererea depășește așteptările, iar oferta dezamăgește", a declarat șeful departamentului de cercetare pentru mărfuri de la Goldman Sachs, Jeffrey Curry.
Totuși, combinația dintre o cerere mai mare și o ofertă mai mică duce, de regulă, la creșterea prețurilor pe piață, a avertizat banca. Investitorii care se așteaptă ca încetinirea economiei mondiale să ducă la scăderea prețurilor materiilor prime s-ar putea confrunta, în schimb, cu o penurie de ofertă și o creștere a prețurilor, a avertizat Goldman Sachs. Banca nu exclude o creștere semnificativă a prețurilor în această toamnă.
De altfel, banca și-a redus prognoza pentru prețul petrolului Brent. De la 140 de dolari/baril estimat pentru trimestrul al treilea și 130 de dolari pentru ultimele trei luni ale anului, Goldman Sachs merge acum pe un preț de 125 de dolari/baril în T4. Oricum, prețul petrolului Brent va rămâne în continuare ridicat în următoarele 12 luni. Banca se așteaptă ca prețul petrolului să se situeze în jurul valorii de 120 de dolari pe baril chiar și peste un an.
Citește și Prețul motorinei ia viteză și urcă pentru a doua zi consecutiv
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...