Petrolul se stabilizează în timp ce Israelul respinge propunerea de încetare a focului în Gaza

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
România are soluții pentru reducerea dependenței de importuri / Foto: Arhivă
România are soluții pentru reducerea dependenței de importuri / Foto: Arhivă
Prețul petrolului s-a menținut aproape de 78 de dolari pe baril după ce Israelul a respins o propunere de încetare a focului în Fâșia Gaza și a preluat controlul punctului de trecere a frontierei Rafah.

West Texas Intermediate a suferit puține modificări.Cabinetul de război al Israelului a respins în unanimitate o propunere de încetare a focului acceptată de Hamas. Statul evreu a promis că va continua operațiunile militare în Rafah, despre care premierul Benjamin Netanyahu spune că este ultimul bastion al Hamas. Majoritatea statelor arabe și multe state europene au declarat că Israelul nu ar trebui să atace Rafah, de teamă că ar provoca victime în masă.

Între timp, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că OPEC+ analizează posibilitatea de a crește producția de petrol, alături de toate celelalte opțiuni, înainte de următoarea sa reuniune din iunie.

Petrolul încearcă să recupereze teren după ce a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală din februarie. Prețurile rămân mai mari de la începutul anului până în prezent, deoarece reducerile de producție OPEC+ au tensionat piața. În timp ce se așteaptă ca OPEC+ să mențină oferta restrânsă, perspectivele cererii sunt umbrite, motorina dând semne de slăbiciune.

Analiștii apreciază că geopolitica este din nou în centrul atenției traderilor de țiței după scăderea de săptămâna trecută și că perspectivele cererii rămân susținute de așteptările privind reducerea ratelor Fed, iar accentul va fi pus astăzi pe raportul privind perspectivele Organizația Internațională a Energiei.

Administrația pentru Informații Energetice urmează să publice în cursul zilei de marți, erspectivele energetice pe termen scurt, oferind indicii privind dinamica pieței, inclusiv ritmul ofertei de petrol din SUA și perspectivele de creștere viitoare. Producția la nivel național a atins recent un record de peste 13 milioane de barili pe zi.

Mișcări pe piață

Compania petrolieră națională columbiană Ecopetrol se pregătește să participe la prima licitație eoliană offshore din țara andină, căutând un partener de licitație care să aibă experiența tehnică necesară.

Marele producător de energie Shell negociază vânzarea afacerii sale de benzinării din Malaezia, a doua ca mărime din această țară, către Saudi Aramco, într-o tranzacție în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.

Gigantul petrolier chinez Sinopec ar fi în discuții cu Pembina Pipeline Corp. pentru a cumpăra o participație în proiectul canadian Cedar LNG și a garanta un acord de preluare de 1,5 mtpa de la instalație, adică jumătate din capacitatea de producție a acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel