Petrolul, obligat să scadă în continuare? Decizia Arabiei Saudite şi efectele imediate

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
La modul ideal, OPEC va reduce producția de țiței numai în cazul în care va observa un excedent al volumului de petrol pe piață și numai dacă acest fenomen va fi de durată. Dar este nevoie de timp pentru a evalua situația de pe piețe, a declara minitrul energiei al Arabiei Saudite, Khaled al-Faleh, la Adu Dhabi, acolo unde, duminică seară, va avea loc ședința ministerială a Organizației țărilor exportatoare de petrol. 

”Dacă analizăm datele privind rezervele de petrol și țările OECD și dacă ținem cont de ceea ce se întămplă în afara acestor state, putem constata că surplusul de aur negru nu este atât de mare pe piață cum dau de înțeles informațiile venite din Statele Unite. Dar, din păcate, pentru evaluarea acestor date este nevoie de timp. Deci, trebuie să avem răbdare”, a spus oficialul saudit la o conferință de presă.

”Nu intenționăm să avem o reacție exagerată la datele săpătămânale și lunare privind piața petrolului... Pe piață sunt mulți participanți, care influențează, la rândul lor, piața”, a arătat ministrul saudit al energiei. ”Cred că, la modul ideal vorbind, vor decide o reducere a producției numai dacă vom vedea că oferta depășește cu mult cererea și că acest dezelibru va fi de durată. Vedem unele semne în acest sens în SUA, dar la nivel global nu încă. Și nu putem să anticipăm dacă această evoluție va fi pozitivă în 2019”, a subliniat Khaled al-Faleh.

Valoare normală

Prezent la reuniune, deși țara lui nu face parte din OPEC, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a apreciat că prețul petrolului a atins, pe piața mondială, o valoare normală. ”Trebuie să înțelegem că prețurile pe care le-am văzut, de 85-86 dolari/baril, au fost ca un fel de primă, pe fondul incertitudinilor legate de Iran. Acum, prețurile s-au corectat”, a afirmat responsabilul rus. În opinia lui, piața își va regăsi echibrul la mijlocul anului viitor, când ”se va produce o creștere a cererii. Mai mult, cererea ar putea chiar depăși ușor oferta”, a estimat el.

Ce se va cu prețul petrolului? În ajunul reuniunii de la Abu Dhabi, petrolul s-a ieftinit. Chiar puternic. Țițeiul american marca Light Sweet, spre exemplu, a înregistrat o scădere nouă zile la rând. Așa ceva în istoria Bursei de la New York nu s-a mai înregistrat din 1984. Față de valorile maxime din luna octombrie, prețul petrolului cotat la bursa americană a pierdut 21%. Iar experții nu cred că această tendință va lua sfârșit. ”Piața caută ceva de care să se agațe, un punct de unde evoluția să ia altă turnură. Dar nu cred că a găsit ceva”, au comentat experții CHS Hedging. Iar decizia de astăzi a Arabiei Saudite nu are, cu siguranță, darul de a inversa traiectoria pieței.

Un joc în trei

De ce s-a scumpit petrolul? Pentru că, pe fondul sancțiunilor americane împotriva Arabiei Saudite, Arabia Saudită, Rusia și Statele Unite, cei mai mari producători de aur negru ai lumii, au extras mai mult petrol decât până acum, din dorința de a convinge că există suficiente capacități pentru a evita un deficit de țiței. SUA au plusat, la rândul lor, scoțând de sub incidența sancțiunilor impuse Iranului opt importatori de petrol din această țară. Prin urmare, jucătorii din piață s-au temut că piața va fi, pur și simplu, invadată de petrol.

În aceste condiții, este posibil ca deprecierea petrolului să continue. Cine va avea de suferit? În primul rând marii producători, mai precis Arabia Saudită și Rusia, țări a căror situație este și așa destul de instabilă. Riad a fost fragilizat de cazul jurnalistului saudit Jamal Khassogi, asasinat în cu câteva săptămâni la Istanbul. Aflată deja sub impactul dur al sancțiunilor occidentale, Moscova așteaptă acum un nou pachet de măsuri restrictive din partea administrației americane. Iar bugetul Rusiei, ca și cel al Arabiei Saudite, depinde în proporție substanțială de câștigurile realizate din petrol.

Deocamdată, Statele Unite sunt mulțumite de situația creată. Dar, dacă prețul petrolului va scădea dramatic, companiile americane din domeniu vor fi puse în dificultate. Va fi la fel ca în urmă cu patru ani, când, din cauza unui petrol prea ieftin, multe întreprinderi s-au văzut nevoite să-și restrângă activitatea, să închidă sonde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Petrol / FOTO: Freepik
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness

pixel