Petrolul, tot mai ieftin! Barilul marca Brent se apropie de 90 de dolari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Reacția pieței la decizia OPEC
Reacția pieței la decizia OPEC
Prețul petrolului și-a accentuat scăderea după reuniunea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec+) și a pierdut o parte din câștigurile generate de speculații și de decizia grupului de a reduce ținta de producție totală.

Spre sfârșitul sesiunii de tranzacționare de mariți, barilul de petrol marca Brent din Marea Nordului cu livrare în noiembrie era în scădere cu 2,97%, la 92,90 dolari. Barilul de petrol american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a scăzut cu 0,07%, la 86,81 dolari.

"Luni nu a existat o închidere pentru WTI din cauza sărbătorii Zilei Muncii în SUA", astfel că scăderea prețului este, peste Ocean, mai puțin pronunțată comparativ cu închiderea de vineri, a comentat Victoria Scholar, analist la Interactive Investor. Țițeiul Brent a coborât mai mult "după ce a înregistrat câștiguri decente la începutul săptămânii" în urma anunțului Opec de luni, a adăugat Craig Erlam.

Țările Opec+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor) au decis să micșoreze producția pentru prima dată de la reducerile drastice efectuate ca răspuns la pandemia Covid-19 și la prăbușirea cererii. O decizie luată "în pofida apelurilor guvernelor occidentale care luptă pentru a limita inflația în mijlocul unei crize energetice tot mai grave în întreaga lume", a declarat Lukman Otunuga de la FXTM. Pentru analist, această "mică reducere" a țintelor de producție ale alianței este "simbolică", trimițând un mesaj Occidentului "că Opec+ va apăra prețul țițeiului dacă va fi necesar".

Criza gazelor va lovi puternic Europa în primul trimestru din 2023

Washingtonul a declarat luni că oferta de energie ar trebui "să corespundă cererii", pronunțându-se împotriva deciziei alianței. Gazele naturale au scăzut marți, pierzând aproximativ 6%. Contractul futures olandez TTF, care reprezintă referința pieței europene, se tranzacționa la 230,135 euro pe megawatt oră (MWh). "Recentele creșteri de prețuri au fost cauzate de o furtună perfectă de scădere a livrărilor de gaze rusești, întreruperi nucleare, producție hidroelectrică scăzută și întreruperi ale livrărilor de cărbune din cauza secetei", a rezumat Carlos Torres Diaz de la Rystad Energy.

În același timp, prețurile la gaze au fost ținute de frâu de situația stocurilor europene de gaze, care se umplu mai repede decât s-a anticipat inițial. Dar, în ciuda corecției puternice de la sfârșitul lunii august, prețul gazelor rămâne de peste trei ori mai mare decât la începutul anului. Rystad Energy consideră că "actuala criză europeană a gazelor va lovi puternic în primul trimestru al anului 2023, când nivelurile de stocare vor scădea la zero". "Gravitatea" crizei va depinde de "importurile de gaze naturale lichide și de previziunile meteorologice", spune analistul Wei Xiong. Între timp, Rusia "aruncă gazul în aer" în pierdere, deoarece "rezervoarele sale sunt pline", a declarat marți comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Citește și Washingtonul sare la gâtul OPEC: Respectați regulile jocului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel