Petrolul, tot mai ieftin! Teama de recesiune spulberă optimismul pe piețe

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Prețurile s-au îndepărtat destul de mult de pragul psihologic de 100 de dolari/baril
Prețurile s-au îndepărtat destul de mult de pragul psihologic de 100 de dolari/baril
Preţul petrolului a scăzut marţi, deoarece datele economice sumbre de la principalul cumpărător de ţiţei - China - au reînnoit temerile privind o recesiune globală, transmite Reuters.

La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie au scăzut cu 0,44 dolari, sau 0,5%, la 88,97 dolari per baril, în timp ce cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborât cu 0,73 dolari, la 94,37 dolari. În precedenta sesiune, atât cotaţiile pentru ţiţeiul WTI, cât şi cele pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu aproximativ 3%.

Banca Centrală a Chinei a redus dobânzile pentru a stimula economia, care a încetinit neaşteptat în iulie, pe fondul restricţiilor impuse de autorităţile de la Beijing şi al crizei din sectorul imobiliar.

"În general, preţurile materiilor prime sunt sub presiune, după ce datele economice din China din iulie sunt mult mai slabe decât se estima anterior, ceea ce a reînnoit temerile privind evoluţia cererii", a apreciat Yeap Jun Rong, analist la IG Group.

În Statele Unite, producţia totală în principalele bazine de şisturi bituminoase ar urma să crească în septembrie la 9,049 milioane bpd, cel mai ridicat nivel din martie 2020, conform unui raport al Agenţiei pentru Energie din SUA.

Citește și Scădere puternică a prețului petrolului. Festivalul marilor câștiguri ale petroliștilor se încheie

Prețul petrolului a scăzut puternic luni, deoarece datele privind consumul și producția industrială din China au generat temeri că cel mai mare importator mondial de țiței își va vedea consumul în scădere.

Slăbiciunea economiei chineze "apasă asupra petrolului și există puține șanse de revenire pe termen scurt", a declarat analistul SEB Bjarne Schieldrop, citat de Zone Bourse..

El a spus că este "destul de clar că cererea slabă din China este motivul pentru declinul prețurilor petrolului din iunie".

Piețele urmăresc, de asemenea, negocierile privind acordul nuclear iranian, care ar putea duce la încetarea sancțiunilor pentru acest membru cheie al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Obstacolele rămân, iar Iranul caută "asigurări" în anumite puncte, potrivit unui diplomat citat de agenția oficială Irna.

Dar oficialul a mai spus că presiunea asupra prețului petrolului se va intensifica dacă discuțiile vor avea succes în timp ce analistul Oanda Craig Erlam a afimrat că:"Până la semnarea unui acord, nimic nu ar trebui să fie luat ca sigur".

După ce au crescut la începutul anului, pe măsură ce cererea a crescut odată cu sfârșitul procesului de izolare și începutul invaziei Rusiei în Ucraina, prețurile au scăzut cu peste 20% de la începutul lunii iunie.

Citește și China, decizie surpriză pentru stimularea economiei

Banca centrală a Chinei a redus luni mai multe dintre ratele dobânzilor cheie pentru a susține o economie care luptă cu restricțiile anti-Covid și o criză imobiliară, după indicatorii dezamăgitori din iulie.

A doua mare economie a lumii și-a revenit în iunie, după ce numeroase dintre restricțiile sanitare impuse au fost ridicate, în special în Shanghai, capitala economică a țării, care a fost izolată timp de două luni în primăvară.

Dar această redresare rămâne fragilă și depinde de aceeași politică "Zero Covid", care apasă asupra economiei prin blocaje și închideri neașteptate de întreprinderi.

Pentru a susține activitatea, banca centrală a redus luni, în mod neașteptat, ratele de refinanțare bancară (Repo). Rata la șapte zile a fost stabilită la 2% (anterior 2,10%), în timp ce rata la un an a fost coborâtă la 2,75% (de la 2,85%).

Scopul este de a crește lichiditatea pentru bănci și, în cele din urmă, de a le determina să acorde mai multe credite pentru a sprijini activitatea. "Totuși, nu este sigur că acest lucru va fi suficient" pentru economie, a declarat analistul Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel