Petru Dandea (Cartel Alfa): Politicienii, implicați în afacerile cu energie VIDEO

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Contor electric
Contor electric
EXCLUSIV
Petru Dandea, secretar general Cartel Alfa, a făcut mai câteva declarații incendiare la emisiunea ”Ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu, difuzată la DC News și DCNews TV.

Una dintre subiectele abordate a fost prețul energiei electrice, un punct nevralgic la ora actuală, atât pentru firme cât și pentru cetățeni.

Întrebat de Răzvan Dumitrescu dacă nu cumva România ar fi putut amâna liberalizarea prețurilor la energie așa cum a făcut, de pildă, Polonia, Petru Dandea a spus că: ”Da, categoric, puteau aștepta cu liberalizare! Sincer, nu știu câți din politicieni nu sunt stăpânii reali ai actualelor companii de trading sau au acțiuni în zona asta. Vorbim de afaceri de sute de milioane de dolari. Deci, dacă n-ar fi avut un interes în zona respectivă, pentru că e clar că din această liberalizare a pieței, zona în care se adunau cei mai mulți bani în urma efectului de liberalizare era zona de traiding, zona de piață”. 

Întrebat de Bogdan Dumitrescu ce propuneri au fost făcute de sindicatul Cartel Alfa pentru a controla prețul gazelor, Petru Dandea a declarat că propunerile au fost lansate încă de anul trecut, deoarece criza de pe piața gazelor a început înainte de declanșarea războiului: ”Pentru că pe piața gazelor naturale, anul am asistat între martie și noiembrie la o majorare a prețului mediu la nivel european de vreo 7 ori, ceea ce e imens!”, a explicat liderul sindical și a continuat spunând că: ”În primul rând, greșeala cu includerea prețurilor din energie să fie trecute, în inflație galopantă, în prețurile din economia europeană, a plecat de la Bruxelles. Asta s-a întâmplat, dar a fost bine că guvernele au putut opera, să spunem, la o viteză sensibil mai mare, pentru a implementa niște măsuri”.

Petru Dandea a explicat mai departe că ceea ce ar fi trebuit să facă cei de la Comisie în momentul în care a sesizat că rata inflației a explodat după ce timp de 10 ani a fost de 0,6, așadar, Comisia trebuia să suspende regulamentul care a fost emis în pandemie și pe care nu l-a suspendat nici pentru prețul energiei: ”Acolo este o problemă imensă care pe situația care o avem în România, creează țării noastre probleme chiar mai mari decât altor state europene care nu au resurse”.

Liderul sindical a mai explicat că ”am făcut praf sistemul energetic din România și l-am împărțit în 1000 de bucăți. Regulamentul ăla spune așa, toată lumea știind de băieții deștepți, revenind, în mijlocul pieței există ceea ce noi numim traderi, dar există producția, piața și comercianții. Ce spune regulamentul european?  Tu trader, ai cumpărat de la Nuclearelectrica, de la Termoelectrica, de la Hidroelectrica, de la eoliene etc, tu vinzi toată cantitatea din coșul tău de cumpărare către distribuitor la prețul cel mai mare din coș.

Petru Dandea a explicat mai departe că: ”Regulamentul ăsta a făcut într-o vreme când Europa spunea că este stegarul luptei împotriva schimbărilor climatice la nivel global. Și atunci trebuiau luate niște măsuri. De ce ai făcut acest regulament? Ca să te determine pe tine, în final, consumator de energie electrică, tu, individ sau companie,  te determină pe tine să devii mai conștient că energia este scumpă și să-ți iei măsuri”.

Reprezentantul sindical a mai explicat că politica incorectă a Europei a permis corporațiilor industriale mari europene să se mute în India, în China. Ele poluează acolo, fiindcă nu sunt constrânse de cadrul legislativ de tip european. Dar noi spunem hai sa convingem China sa nu polueze. Păi da, dar uite că, nu pronunț numele companie, dar știm că marile concerne europene sunt acolo, sunt acolo și poluează și fac poluare consistentă. Bun, revenind acum la România și să discutăm subiectul nostru. Noi am făcut praf fostul RENEL spunând că e corupție, furăciunea și așa mai departe. L-am împărțit în 10.000 de bucăți. Și atunci, pe regula regulamentului european, ce făcea traderul din România? Traderul din România era obligat, indiferent de unde cumpăra el curentul, să vândă la prețul CEO Oltenia. Adică ăla pe cărbune de calitate inferioară, pe tehnologie din anii 70 care are prețul cel mai mare din aceste cauze. Ce am spus noi guvernului: ”Fraților, voi pentru că Comisia nu a vrut să suspende regulamentul, voi acuma, pentru că voi, statul, sunteți proprietarul acestor entități, ar trebui să le puneți repede, repede, repede, la loc pe toate, la un loc, într-un holding numit cum vreți voi.”

Dandea a mai spus că au propus Guvernului inclusiv re-reglementarea pieței energiei și că: ”Motivația reală pentru care nu au re-reglementat piața, și nu e cea pe care au declarat-o public, este că Guvernul a făcut niște cheltuieli pe pandemie consistente, datoria publică s-a mărit și are nevoie de resurse financiare iar resursele financiare din energie sunt sigure și sunt uriașe”, a conchis Petru Dandea.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...

Crin Antonescu
Nicușor Dan
George Simion / FOTO: Facebook
Lacătul pe ușă / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
O scădere semnificativă
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik

Țara vecină unde salariile vor crește substațial în 2025

Autoritățile au promis un plus de peste 9%.

Bitcoin / Foto: Freepik
Blackout /FOTO: Freepik
Analiză detaliată / FOTO: Freepik
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Starbase / FOTO: Wikipedia
Studenți / FOTO: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

Warren Buffett
iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Warren Buffett
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

pixel