Pfizer. Eficacitatea vaccinului contra tulpinii indiene. Cercetătorii au răspunsul
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
În pofida "unei eficacităţi uşor reduse, potrivit testelor de laborator, vaccinul Pfizer este probabil protector", a dat asigurări Olivier Schwartz.
În pofida "unei eficacităţi uşor reduse, potrivit testelor de laborator, vaccinul Pfizer este probabil protector", a dat asigurări Olivier Schwartz.
Vaccinul Pfizer produce anticorpi care sunt capabili să neutralizeze varianta indiană a noului coronavirus, însă cu o "eficienţă uşor redusă", potrivit unui studiu realizat în laborator de cercetători de la Institutul Pasteur din Franţa.

La persoanele vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer, anticorpii prezenţi în serul lor sangvin sunt eficienţi împotriva variantei britanice, dar uşor mai puţin eficace împotriva variantei indiene studiate, potrivit acestui studiu prezentat înainte de publicare pe site-ul BioRxiv, relatează Agerpres.

În pofida "unei eficacităţi uşor reduse, potrivit testelor de laborator, vaccinul Pfizer este probabil protector", a dat asigurări Olivier Schwartz, coautor al studiului şi director al unităţii de virologie şi imunologie de la Institutul Pasteur din Paris.

Rezultatele studiului, realizat în colaborare cu spitale universitare franceze, arată că o singură doză de vaccin AstraZeneca, vaccin eficient împotriva variantei britanice a coronavirusului, "funcţionează foarte puţin împotriva variantelor indiene şi sud-africane". Prin urmare, o doză unică din vaccinul AstraZeneca pare să fie "puţin sau deloc eficientă" împotriva variantei indiene, a subliniat cercetătorul.

Citește și: De ce limuzina lui Ceaușescu e dorită de Iran

Varianta indiană (B.1.617), detectată în India în octombrie 2020, s-a răspândit de atunci în numeroase alte ţări, inclusiv în Regatul Unit.

Cele trei linii sau subgrupuri principale (B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3) adăpostesc anumite mutaţii care îşi pot creşte potenţialul de a scăpa reacţiilor sistemului imunitar, fiind aşadar capabile să reducă eficacitatea anticorpilor generaţi de vaccinuri sau a celor dobândiţi în mod natural.

Cercetătorii au studiat în mod specific virusul B.1.617.2, care pare a fi mai transmisibil în comparaţie cu celelalte două variante şi care a fost detectat recent în aproximativ zece ţări.

"Demonstrăm că această variantă (indiană n.r.) cu răspândire mai rapidă a dobândit rezistenţă parţială la anticorpi", a explicat Schwartz.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel