Cele mai recente date ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna aprilie 2019 au fost vândute, la nivelul țări, 40.811 de imobile (case, terenuri și apartamente), ceea ce echivalează cu o scădere de 3.755 de operațiuni față de martie și, respectiv, un recul de 3.295 de achiziții față de perioada similară a anului trecut.
Programul Prima Casă
În T1 2019 au fost încheiate, la nivel de țară, 116.109 de contracte de vânzare – nivel ce marchează o scădere de 22% față de perioada similară din 2018, când erau consemnate 148.951 de asemenea operațiuni.
De menționat este totuși că, cel puțin în parte, scăderea din primele trei luni ale anului poate fi pusă pe seama faptului că lunile ianuarie și februarie, cele care au înregistrat și cele mai slabe rezultate, au fost marcate de nefuncționarea programului Prima Casă (care susține, încă, o parte importantă din cererea de locuințe existentă în piață).
Pe parcursul primului trimestru al anului în curs, cele mai multe operațiuni de vânzare-cumpărare au avut loc în București (19.698 de tranzacții), pe următoarele locuri în top situându-se județele Ilfov (cu 10.082 de contracte), Cluj (7.017), Timiș (6.572), Brașov (6.120), Constanța (4.025) și Iași (3.527).
Județele cu cele mai mari scăderi. Iași este în top
Volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate în primele trei luni din 2019 a scăzut comparativ cu anul precedent în majoritatea județelor cu cea mai intensă activitate. În perioada analizată, cel mai semnificativ declin, anume 49%, a avut loc în Iași. Aici, numărul achizițiilor de imobile a scăzut cu peste 3.000 de contracte, de la un total de 6.905 atins în primul trimestru din 2018.
Locul al doilea în clasamentul scăderilor este ocupat de Constanța, unde în primul pătrar al anului trecut erau încheiate 6.225 de contracte de vânzare, astfel că declinul consemnat în 2019 a fost de 35%. O scădere importantă, de 26%, a avut loc și în județul Cluj (de la 9.543 de operațiuni de vânzare în perioada similară din 2018), ca și în Timiș (-24%, de la 8.685 de achiziții). Un recul anual ceva mai redus, de 9%, s-a petrecut în Brașov, de la 6.750 de tranzacții în primul pătrar din 2018.
Bucureștiul și Ilfovul, excepțiile de la regulă
Bucureștiul și Ilfovul nu au înregistrat scăderi în ceea ce privește activitatea de tranzacționare la început de 2019. Ambele au înregistrat creșteri în această privință, însă nu foarte mari – în București a avut loc un avans de 2% (de la 19.333 de contracte încheiate în primul trimestru din 2018) iar în Ilfov unul de 3% (de la 9.829 de tranzacții în urmă cu 12 luni), se spune în analiza imobiliare.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...