Piața petrolului fierbe! Într-o secundă, prețul a crescut cât într-un an

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un incident care scoate în evidență numeroase vulnerabilități
Un incident care scoate în evidență numeroase vulnerabilități
Petrolul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, de referință pe piața din Europa, s-a scumpit, într-o secundă cu 12 dolari, stabilind un record istoric.

Prețul contractelor futures la țițeiul marca Brent cu livrare în luna noiembrie, a explodat, pur și simplu, afișând un salt de 19% în deschiderea tranzacțiilor de luni, la Bursa din Londra și ajungând, într-o secundă, practic, la 71,95 dolari/baril. Ceea ce înseamnă cu aproape 12 dolari mai mult decât ultima valoare marcată al închiderea ședinței bursiere de vineri. Este cea mai spectaculoasă ascensiune înregistrată în decursul unei singure zile din întreaga istorie a tranzacțiilor futures cu petrol, adică începând din 1988, precizează Bloomberg.

La Bursa din New York, creșterea a fost mai puțin impresionantă, prețul petrolului american WTI crescând cu 15,5%, la 63,34 dolari/baril, un record începând din 2008. Ea adevărat că, spre mijlocul zilei, starea de panică de pe piețele petrolului s-a temperat, lucrurile revenind la un oarecare normal. În aceste condiții, prețul la petrolul Brent a coborât la 66,9 dolari/baril, în timp ce WTI s-a stabilizat la 59,7 dolari/baril.

Citește și De unde își extrage Arabia Saudită petrolul

Degringolada de pe piața petrolului a fost reacția investitorilor la atacul cu drone lansat duminică asupra mai multor unități ale gigantului Saudi Aramco, nevoit, în acest context, să-și reducă producția de petrol cu 5,7 milioane de barili. Potrivit Bloomberg, incidentul poate fi considerat cea mai cumplită perturbare în aprovizizioarea cu țiței a piețelor mondiale, mai gravă decât problemele apărute în august 1990, când fostul lider irakian, Saddam Hussein, a invadat Kuweitul, dar și decât pierderile de petrol iranian în 1979, în timpul Revoluției islamice.

”Nu ne-am confruntat niciodată cu nereguli legate de aprovizionarea cu petrol a piețelor, dar nici cu o asemenea reacție a pieței petrolului”, au comentat pentru Bloomberg analiștii Credit Suisse. Până acum, Arabia Saudită a fost considerată o sursă stabilă de petrol brut pentru piață, dar atacurile au pus în evidență vulnerabilitatea infrastructurii ei. ”Este o nouă paradigmă cu care trebuie să se confrunte piața”, au adăugat experții de la Energy Aspect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Donald Trump
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București
Donald Trump
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Cântăreață / Foto: Freepik
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă

pixel