Piaţa auto din Rusia s-a înjumătăţit în 2022

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Piaţa auto din Rusia s-a înjumătăţit în 2022
Piaţa auto din Rusia s-a înjumătăţit în 2022
Vânzările de automobile noi în Rusia au înregistrat o cădere de 58,8% în 2022, ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, sancţiuni care au antrenat o plecare a constructorilor străini de automobile, a anunţat joi grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), transmite AFP.

Anul trecut, în Rusia au fost înmatriculate 687.370 de autoturisme noi, comparativ cu mai mult de 1,6 milioane de unităţi în 2021, a precizat AEB. Datele pentru luna decembrie 2022 arată că vânzările au scăzut cu 50,2% în ritm anual.

Sancţiunile internaţionale introduse după debutul ofensivei ruseşti în Ucraina au pus capăt la două decenii de investiţii mari făcute de marii constructori auto mondiali în Rusia. Ţările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroşi constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche. Alţi constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo.

La aceasta s-a adăugat şi o inflaţie de aproape 12% în 2022, care a redus puterea de cumpărare a consumatorilor ruşi, cu atât mai mult când vine vorba de produse importate cum sunt autoturismele.

"Sancţiunile şi presiunile fără precedent la care a fost supusă piaţa rusească din toate direcţiile nu puteau să nu afecteze industria auto", a apreciat preşedintele AEB, Alexey Kalitsev.

Association of European Businesses (AEB) estimează că este posibil ca vânzările de automobile să înregistreze o creştere de 12% în 2023 până la 770.000 de vehicule. La rândul său, Alexey Kalitsev a spus că cinci până la şapte noi mărci de automobile ar putea apărea pe piaţa din Rusia în acest an, dar nu a oferit alte detalii. "Dacă va exista o combinaţie favorabile de condiţii este posibilă de asemenea o creştere de peste 12% dar nimeni nu poate face niciun fel de prognoze în situaţia actuală", a spus Alexey Kalitsev.

Comparativ, în 2012 vânzările de autovehicule în Rusia au atins o cifră record de 2,935 milioane unităţi, an în care piaţa auto din Rusia a fost a doua ca mărime din Europa, după cea din Germania. 

Prețul petrolului a crescut, deși ar fi trebuit să scadă! Explicații

De regulă, când autoritățile americane anunțat o creștere a stocurilor strategice de petrol ale SUA, așa cum s-a întâmplat și acum, prețul aurului negru intra pe un trand descendent. Nu însă și acum. Pe investitori altceva îi îngrijorează.

Prețul petrolului a urcat puternic pe parcursul zilei de miercuri, evoluție susținută în continuare de speranța că, în sfârșit, economia Chinei își va reveni în forță după lunga perioadă de închidere provocată de situația epidemiologică din țară. Se pare că aceste așteptări au fost mai puternice decât vestea că stocurile strategice de țiței ale SUA au crescut masiv. În mod normal, acest gen de informație avea puterea de a schimba trendul pieței petrolului. Prin urmare, normal ar fi fost ca prețul aurului negru să scadă semnificativ. 

Dar nu. Joi, prețurile celor două mărci de referință s-au menținut la valorile înregistrate în ziua anterioară. Astfel, contractul cu livrare în martie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a urcat cu 3,20%, la 82,67 dolari pe baril, valoare în jurul căreia a evoluat și în această dimineață. 

Echivalentul său american, petrolul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie, a câștigat 3,04%, urcând până la 77,41%. Creșterea prețurilor a fost determinată de "așteptările continue că China își va reveni", a confirmat Bart Melek de la TD Securities, adăugând că mai multe bănci și-au majorat țintele de preț pentru barilul de țiței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai

pixel