Piața de artă: Scădere a vânzărilor în China, dar record istoric în SUA

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
O piață care rămâne în atenția investitorilor
O piață care rămâne în atenția investitorilor
Vânzările de opere de artă au scăzut ușor, la nivel mondial, în 2022, afișând „dezechilibru ciclic fără precedent” între Asia și Vest.

Cu un total de 16,56 miliarde de dolari (17,08 miliarde de dolari în 2021), licitațiile de artă plastică (pictură, sculptură, desen, fotografie, imprimeuri, videoclipuri, instalații, tapiserii, NFT) au înregistrat o scădere de 3,1%, arată ArtPrice anual Raport, liderul mondial pe acest segment.

Al patrulea cel mai bun rezultat din istoria sa după 2011 (18,5 miliarde de dolari), 2014 (18 miliarde de dolari) și 2021, când pandemia a provocat o explozie a vânzărilor online, "The World Art Market 2022 înregistrează un dezechilibru ciclic fără precedent între Asia, unde s-a contractat puternic, și Occidentul, unde a ajuns la înălțimi neașteptate", a declarat Thierry Ehrmann la AFP. Pe de altă parte însă, intensitatea vânzărilor a atins „un nivel istoric”, cu 705.000 de loturi vândute, față de 672.000 în 2021. „În urmă cu 20 de ani, revânzarea unei opere de artă dura câteva luni. Astăzi, ea se revinde în doar câteva zile ”, a subliniat Ehrmann.

După prăbușirea criptomonedelor, NFT-urile, aceste certificate de autenticitate digitală pentru conținut online, care au făcut furori la apariția lor pe piață, au marcat o cădere spectaculoasă, în ciuda unui număr din ce în ce mai mare de tranzacții, trecând de la 232,7 milioane de dolari în 2021, la 13,9 milioane în 2022 (- 94%).

Statele Unite, China și Regatul Unit concentrează 81% din valoarea pieței mondiale a licitațiilor, unde arta contemporană a cântărit 16% din cifra de afaceri globale față de 20% în 2021.

În China (Continentală și Hong Kong), vânzările au pierdut două miliarde, până la 3,9 miliarde dolari, din cauza restricțiilor impuse de politica Zero COVID impusă de autorități și „care a stopat net schimburile”, a explicat Ehrmann. Cu o scădere de 34% față de 2021 (5,9 miliarde de dolari), China reprezintă 24% din piața mondială de artă (35% în 2021) și trece pe locul doi în spatele Statelor Unite, unde s-a înregistrat un scor istoric cu 7,34 miliarde de dolari. Prin urmare, SUA cântăresc acum 44% din piața mondială a artei (34% în 2021). Regatul Unit, în creștere cu 8%, își consolidează locul trei cu 2,16 miliarde de dolari (13% din piața mondială). Franța, cu un total de 991 milioane dolari, a pierdut 3% din cauza unui curs de schimb euro/dolar nefavorabil și reprezintă 6% din piața mondială.

Germania își continuă creșterea ( + 6% cu 379 milioane dolari) și cântărește 2,3% din piața mondială, înaintea Italiei (-11% cu 190 de milioane de dolari) pe umăr cu Japonia ( + 10% cu 185 milioane dolari).

Pe segmentul Caselor de licitații, Christie (35% din produsul de vânzări) stabilește un record istoric la 5,8 miliarde de dolari (4 miliarde în 2021), în special datorită colecției Paul Allen, vândută la New York în noiembrie anul trecut și care devine cea mai scumpă din toate timpurile: 1,6 miliarde de dolari. Sotheby (24%) a realizat 3,9 miliarde de dolari (4,4 miliarde în 2021).

Pictura rămâne categoria Queen cu 70,9% din performanța globală în ceea ce privește cifra de afaceri. Cele mai bune 25 de licitații s-au întors, în general, la marii maeștrii de la sfârșitul celui de -al XIX -lea și la începutul secolelor XX: Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Monet, Picasso, Klimt și Seurat.

Monștrii sacri americani din perioada postbelică au atins valori extraordinare: Andy Warhol a flirtat cu 200 de milioane de dolari pentru o pânză, Jean-Michel Basquiat, Mark Rothko, Jasper Johns și Jackson Pollock au câștigat, fiecare, cel puțin o vânzare mai mare 50 de milioane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel