Piața de combustibili din România, luată la puricat de Antifraudă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Constantinescu: O evaluare a modului în care au evoluat preţurile la combustibili va fi demarată în perioada următoare, la iniţativa Consiliului Concurenţei / Foto: Arhivă
Constantinescu: O evaluare a modului în care au evoluat preţurile la combustibili va fi demarată în perioada următoare, la iniţativa Consiliului Concurenţei / Foto: Arhivă
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a solicitat Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibilului din România, conform atribuţiilor legale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

"În baza dispoziţiei date de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, privind activarea imediată a instituţiilor de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi, ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a solicitat Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibilului din România, conform atribuţiilor legale. Echipele DGAF, alături de comisari din cadrul ANPC şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, vor verifica întreg lanţul comercial, adică atât staţiile de vânzare a carburanţilor, cât şi distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum şi companiile implicate", se spune în comunicat.


De asemenea, în comunicat se precizează că acţiunea se va desfăşura în toată ţara cu un număr iniţial de 100 de echipe, iar efectivul de inspectori ANAF va fi alocat dinamic, în funcţie de informaţiile obţinute şi de situaţia din teren.

Citește și: MOL. Capacitatea de rafinare în Ungaria, în parametri dar crește ”turismul” de aprovizionare

Autorităţile nu tolerează manipularea pieţei iar pentru aceia care au greşit sancţiunile vor fi aplicate la nivelul maxim, subliniază ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Guvernul României şi implicit Ministerul Finanţelor nu tolerează şi nu vor tolera manipularea în pieţe, distorsiuni în cadrul acestora, practici comerciale inadecvate sau incorecte, mai ales în situaţia economică complicată prin care trecem. Am fost profund revoltat de ceea ce am văzut ieri pe piaţa combustibilului mai ales în contextul în care barilul a scăzut ieri cu 20 de dolari. Drept pentru care, din dispoziţia primului ministru, încă de aseară echipele din cadrul ANAF - Agenţiei Naţionale Antifraudă Fiscală au demarat controale ample împreună cu comisarii de la ANPC şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei la tot lanţul de comercializare din piaţa combustibilului. Controalele vor viza modul în care s-a construit preţul, atitudine sau elementele de speculă şi comportamentul şi conduita comercianţilor văzută ieri de toată lumea. Aşa cum am promis, Guvernul va proteja cetăţenii şi economia României în această situaţie complicată generată de conflictul din Ucraina. Îndemn cetăţenii României şi antreprenorii la calm şi la încredere că autorităţile îşi vor face treaba, iar pe cei care au greşit îi asigur că sancţiunile vor fi aplicate ferm şi la nivelul maxim", a afirmat joi Adrian Câciu, într-o declaraţie transmisă pe pagina sa de Facebook.

Joi dimineaţa, în Bucureşti, carburanţii se comercializau cu preţuri cuprinse între 7,43 şi 9,59 lei în Capitală, după ce miercuri seara benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru din această noapte, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în pungi, damigene, containere şi butoaie.

Ministrul Energiei a avut miercuri seara mai multe postări pe Facebook prin care a îndemnat românii la calm, spunând că există suficiente stocuri şi preţurile nu au niciun motiv să crească.

Potrivit Consiliului Concurenţei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Rovinieta
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik

pixel