Piața gazelor: „Criza nu s-a încheiat”, avertizează AIE
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Se întâmplă pentru prima dată în istoria recentă
Se întâmplă pentru prima dată în istoria recentă
O situație cu totul aparte, care a determinat AIE să convoace o consfătuire specială. Este o premieră în istoria recentă. 

„Criza nu s-a încheiat”, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), care a convocat pentru miercuri o întâlnire specială cu miniștrii din aproximativ patruzeci de țări pentru a „analiza situația existentă pe piața gazelor naturale”. Este pentru prima dată în istoria recentă când AIE convoacă o consfătuire dedicată în exclusivitate gazelor. 

Piața gazelor au suferit cele mai multe perturbări de la invazia rusă a Ucrainei în urmă cu aproape un an, cu creșteri istorice ale prețurilor și presiuni fără precedent asupra piețelor globale de energie. Rusia și-a redus cu peste jumătate livrările de gaz către Uniunea Europeană în 2022, iar gazoductele sunt aproape închise în totalitate, în 2023. 

Europenii și-au redus consumul de gaze în această iarnă, dar iarna următoare, din 2023-2024, va depinde de aprovizionarea cu gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite și din Orientul Mijlociu, volume pentru care Europa este în competiție cu Asia.

Reuniunea, care se va desfășura în regim de videoconferință, va fi prezidată de ministrul canadian al resurselor naturale Jonathan Wilkinson, de dsecretarul american de energie Jennifer Granholm și de ministrul irlandez al mediului, Eamon Ryan, cu participarea țărilor membre ale Agenției sau nemembre din regiunile Asia, Pacific și de pe continentul latino-american. Întâlnirea trebui să permită „discutarea acțiunilor care trebuie întreprinse pentru a consolida securitatea eforturilor de aprovizionare a piețelor”.

Chiar dacă prețurile gazelor au scăzut de la maximele record din 2022 și nivelul de stocare a crescut în Uniunea Europeană, „criza nu s-a încheiat”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției. „Rămân multe de făcut, în special trebui să ne pregătim pentru iarna viitoare”, a adăugat el. „Este absolut necesar ca membrii organizației noastre și cei care ne sunt parteneri să dea dovadă de solidaritate, să adoptate măsuri concrete pentru a înlătura de la bun început orice risc legat de un eventual deficit de gaze”. 

În egală măsură, întâlnirea ar trebui să permită „identificarea măsurilor ce trebuie luate pentru îmbunătățirea echilibrului dintre cererea și oferta de gaze” și „acțiuni de susținere a situației pe termen scurt a pieței europene a gazelor, într-un mod care să fie în concordanță cu obiectivele pe termen lung privind energia și tranziția climatică”. „Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a declanșat o criză energetică ale cărei efecte în cascadă asupra economiei globale sunt încă resimțite de consumatori și întreprinderi”, amintește AIE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel