Piața gazelor: „Criza nu s-a încheiat”, avertizează AIE

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Se întâmplă pentru prima dată în istoria recentă
Se întâmplă pentru prima dată în istoria recentă
O situație cu totul aparte, care a determinat AIE să convoace o consfătuire specială. Este o premieră în istoria recentă. 

„Criza nu s-a încheiat”, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), care a convocat pentru miercuri o întâlnire specială cu miniștrii din aproximativ patruzeci de țări pentru a „analiza situația existentă pe piața gazelor naturale”. Este pentru prima dată în istoria recentă când AIE convoacă o consfătuire dedicată în exclusivitate gazelor. 

Piața gazelor au suferit cele mai multe perturbări de la invazia rusă a Ucrainei în urmă cu aproape un an, cu creșteri istorice ale prețurilor și presiuni fără precedent asupra piețelor globale de energie. Rusia și-a redus cu peste jumătate livrările de gaz către Uniunea Europeană în 2022, iar gazoductele sunt aproape închise în totalitate, în 2023. 

Europenii și-au redus consumul de gaze în această iarnă, dar iarna următoare, din 2023-2024, va depinde de aprovizionarea cu gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite și din Orientul Mijlociu, volume pentru care Europa este în competiție cu Asia.

Reuniunea, care se va desfășura în regim de videoconferință, va fi prezidată de ministrul canadian al resurselor naturale Jonathan Wilkinson, de dsecretarul american de energie Jennifer Granholm și de ministrul irlandez al mediului, Eamon Ryan, cu participarea țărilor membre ale Agenției sau nemembre din regiunile Asia, Pacific și de pe continentul latino-american. Întâlnirea trebui să permită „discutarea acțiunilor care trebuie întreprinse pentru a consolida securitatea eforturilor de aprovizionare a piețelor”.

Chiar dacă prețurile gazelor au scăzut de la maximele record din 2022 și nivelul de stocare a crescut în Uniunea Europeană, „criza nu s-a încheiat”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției. „Rămân multe de făcut, în special trebui să ne pregătim pentru iarna viitoare”, a adăugat el. „Este absolut necesar ca membrii organizației noastre și cei care ne sunt parteneri să dea dovadă de solidaritate, să adoptate măsuri concrete pentru a înlătura de la bun început orice risc legat de un eventual deficit de gaze”. 

În egală măsură, întâlnirea ar trebui să permită „identificarea măsurilor ce trebuie luate pentru îmbunătățirea echilibrului dintre cererea și oferta de gaze” și „acțiuni de susținere a situației pe termen scurt a pieței europene a gazelor, într-un mod care să fie în concordanță cu obiectivele pe termen lung privind energia și tranziția climatică”. „Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a declanșat o criză energetică ale cărei efecte în cascadă asupra economiei globale sunt încă resimțite de consumatori și întreprinderi”, amintește AIE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik

pixel