Piața petrolului în derivă. Prețurile au coborât la valorile din luna ianuarie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Scade aproape la fel de vertiginos cum a crescut
Scade aproape la fel de vertiginos cum a crescut
Prețul petrolului a continuat să scadă și luni, prins în tumultul care a afectat toate piețele, unde investitorii nu mai au nici o îndoială că lumea se îndreaptă spre recesiune într-un ritm accelerat.

Prețul barilului de țiței marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, cu livrare în noiembrie a pierdut 2,42% și a închis ședința de tranzacționare din prima zi a săptămânii la 84,06 dolari.

Cotația americană West Texas Intermediate (WTI), scadentă tot în noiembrie, a pierdut, la rândul ei, 2,57%, coborând la 76,71 dolari, revenind, astfel, la valoarea înregistrată la finalul primei zile de activitate bursieră a acesetui an, pe 3 ianuarie.

Pentru Andy Lipow, "scăderea prețurilor are două cauze. Primul este dolarul din ce în ce mai puternic. Al doilea este reprezentat de temerile că prețurile ridicate ale energiei în Europa vor duce la distrugerea cererii în întreaga lume”.

Într-o lună și jumătate, indicele dolarului, care măsoară evoluția bancnotei americane față de un coș format din mai multe monede internaționale, a crescut cu aproape 10%, un fenomen foarte rar pe piața valutară.

Deoarece majoritatea achizițiilor de petrol sunt denominate în dolari, creșterea dolarului face ca aurul negru să fie mai scump atunci când prețul său este convertit în alte monede.

Pentru Lipow, o diminuare a setei de petrol a Europei s-ar putea extinde și asupra Chinei, un partener comercial important al Bătrânului Continent, care reprezintă aproape un sfert din importurile Uniunii Europene. Economia americană ar fi, de asemenea, afectată, a ținut să puncteze Andy Lipow.

"Haosul de pe piața valutară ar putea continua să influențeze prețul țițeiului, indiferent de deciziile sau acțiunile pe care le-ar putea întreprinde, pe termen scurt, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, OPEC", a estimat, la rândul său, Edward Moya de la Oanda.

Statele membre OPEC și aliații lor din cadrul acordului Opec+ urmează să se întâlnească la 5 octombrie pentru a stabili nivelurile de producție pentru luna noiembrie.

"Cartelul a arătat că este receptiv în a susține pița globală a petrolului", a menționat Bart Melek de la TD Securities într-o notă.

Dar grupul Opec+ a produs în august cu 3,58 milioane de barili pe zi mai puțin decât cele 43,85 milioane pe care se angajase să le elibereze, din cauza lipsei de capacitate în majoritatea membrilor săi.

În opinia lui Andy Lipow, multe depind cu precădere de poziția Arabiei Saudite, deoarece regatul este unul dintre singurii producători Opec+ care pompează efectiv cantitățile planificate de cartel.

În timp ce recenta aversiune față de risc afectează prețurile petrolului, "în mod fundamental, slăbiciunea lor poate fi exagerată pe termen scurt, deoarece indicatorii cererii fizice nu au scăzut încă într-un ritm atât de rapid", susține Bart Melek.

Andy Lipow menționează ca factori de susținere apropiata încheiere a programului Rezervele strategice de petrol din SUA și intrarea în vigoare a embargoului UE asupra exporturilor de petrol rusesc la începutul lunii decembrie.

Citește și Litiu, metale rare: UE nu mai vrea să fie luată prin surprindere

UE va constitui "rezerve strategice" pentru a evita întreruperi în aprovizionarea cu materii prime considerate "critice" pentru industria sa, în special metale rare sau pământuri rare, cum mai sune ele cunoscute, și litiu, în condițiile în care, la nivel global, livrările sunt controlate de China, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

Litiul (o componentă crucială a bateriilor electrice) și pământurile rare (metale strategice necesare pentru fabricarea cipurilor, a ecranelor LCD, a echipamentelor militare sau a turbinelor eoliene) "vor deveni în curând chiar mai importante decât petrolul și gazele", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursului său despre "Starea Uniunii Europene".

Având în vedere că "nevoia UE de pământuri rare va crește de cinci ori până în 2030" și că necesarul de litiu va spori considerabil pe măsură ce economia se electrifică ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel