Piața petrolului: OPEC nu știe ce se va întâmpla cu cererea

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sondă / FOTO: Freepik
Sondă / FOTO: Freepik
Câteva zile s-a spus că Orgnizația Țărilor Exportatoare de Petrol va proceda la o reviziune în jos a previziunilor privind evoluția cererii de țiței. Se pare însă că specialiștii cartelului nu prea știu ce se va întâmpla cu adevărat.

Ca atare, OPEC a decis să păstreze previziunile de creștere a cererii de petrol pentru anii 2025 și 2026, în ciuda incertitudinilor economice și comerciale, potrivit raportului său lunar publicat miercuri.

Cartelul menține pentru 2025 o estimare de creștere a cererii de 1,3 milioane de barili pe zi (mb/j), la fel ca luna trecută, și prevede o cerere totală de 105 mb/j, față de 105,05 mb/j în raportul precedent – o variație explicată printr-o ajustare a cererii pentru 2024, care a fost corectată la 103,7 mb/j (față de 103,75 mb/j anterior).

În raportul din aprilie, cartelul redusese ușor prognoza de creștere pentru 2025, în special din cauza tarifelor vamale impuse de Statele Unite.

Pentru 2026, raportul menține de asemenea o estimare de creștere a cererii de 1,3 mb/j, ceea ce ar duce cererea totală tot la 105 mb/j.

Ofertă mai mare, baril mai ieftin

Într-un context marcat de prețuri deja foarte scăzute, opt state membre OPEC+ au anunțat la începutul lunii mai o creștere semnificativă a producției de petrol, accentuând astfel scăderea cotațiilor, înainte ca acestea să își revină ușor în ultimele zile, mai ales datorită unei pauze în conflictul comercial dintre Statele Unite și China.

În ceea ce privește evoluția ofertei, OPEC revizuiește ușor în jos estimarea privind creșterea producției țărilor non-OPEC pentru 2025, la 0,8 mb/j (față de 0,9 mb/j anterior), cu o producție totală estimată la 54 mb/j.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel