Piața petrolului: SUA vor umbla și mai mult la rezervele strategice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fatih Birol (IEA): O cotaţie a petrolului de 100 dolari per baril, un risc real pentru economie
Fatih Birol (IEA): O cotaţie a petrolului de 100 dolari per baril, un risc real pentru economie
În încercarea de a stăvili creșterea prețului la petrol, Statele Unite vor utiliza încă 15 milioane de barili din rezervele lor strategice, iar președintele Joe Biden nu a exclus posibilitatea de a folosi mai mult, a anunțat un oficial guvernamental de la Washington.

Operațiunea, care va fi efectuată în decembrie, reprezintă ultima tranșă a programului anunțat în primăvară de șeful statului american, care a prevăzut eliberarea unui total de 180 de milioane de barili pentru a stopa scumpirea țițeiului pe fondul invaziei ruse din Ucraina și a sancțiunilor impuse Moscovei.

"Președintele a cerut Departamentului Energiei să fie pregătit să vândă mai mult (petrol din rezerve) în această iarnă, dacă va fi necesar, din cauza Rusiei sau a altor acțiuni care ar putea perturba piața", a precizat respectivul reponsabil american. 

Efect imediat

Simpla veste că vor fi eliberate cantități suplimentare a fost suficientă pentru a face ca prețul țițeiului să se prăbușească în prima parte a zilei de marți. Astfel, Prețul barilului de West Texas Intermediate (WTI), marca de referință din SUA, cu livrare în noiembrie, a pierdut 3,08%, terminând sesiunea de tranzacționare la 82,82 dolari.

Anunțul oficial, deja în mare parte digerat, nu a determinat o reacție a prețurilor în cadrul tranzacțiilor electronice de pe CME. În jurul orei 23:45 GMT, WTI era în creștere cu peste 1%, deși, teoretic, ideea că vor fi pompate, în plus, milioane de barili pe piață ar trebui să antreneze o scădere a prețurilor. 

Întrebat despre posibilitatea limitării sau suspendării exporturilor de petrol, oficialul guvernamental a explicat că administrația Biden "păstrează toate instrumentele pe masă, orice ar putea ajuta la asigurarea aprovizionării" pieței americane.

Mecanism de refacere a rezervelor

În același timp, președintele american intenționează să pună în aplicare un mecanism de refacere a rezervelor strategice pe termen lung. Guvernul american va începe să răscumpere țițeiul atunci când prețul WTI va se va încadra între 67 și 72 de dolari.

Potrivit oficialului, administrația intenționează să negocieze contracte de răscumpărare la un preț prestabilit prin intermediul unui proces de licitație, ceea ce va limita capriciile volatilității prețurilor.

De la începutul lunii septembrie 2021, Statele Unite au extras peste 212 milioane de barili din rezervele strategice, care se află la cel mai scăzut nivel din iunie 1984. Niciodată un președinte nu a mai eliberat asemenea cantități de la crearea acestor rezerve, în 1975.

Se apropie alegerile

De asemenea, președintele a cerut companiilor petroliere să "transfere imediat prețurile mai mici la energie către clienți", potrivit oficialului. "Menținerea unor prețuri ridicate în condițiile în care costurile sunt în scădere este inacceptabilă", a insistat el.

În perspectiva alegerilor legislative din 8 noiembrie, Joe Biden vrea să evite o creștere a prețului benzinei, un indicator puternic pentru automobiliștii americani. Deși a scăzut cu 22% de la vârful atins la jumătatea lunii iunie, prețul benzinei obișnuite rămâne cu 16% mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.

Motorina a scăzut doar moderat din iunie, din cauza stocurilor foarte scăzute, și costă în medie cu 50% mai mult decât în urmă cu un an.

Citește și 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel