Piețele financiare între inflație, tarife și tensiuni geopolitice: Dolarul profită

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dolar / FOTO: Freepik
Dolar / FOTO: Freepik
Dolarul s-a apreciat marți, stimulat de creșterea încrederii consumatorilor din SUA și de slăbirea yenului japonez, afectat de scăderea abruptă a randamentelor obligațiunilor pe termen lung din Japonia.Dolarul câștigă teren pe fondul turbulențelor din Japonia și al optimismului american, arată o analiză Reuters.

„Este o mișcare dictată în mare parte de piețele globale ale obligațiunilor, iar Japonia joacă un rol central în acest moment,” a explicat Eric Theoret, strateg FX la Scotiabank, Toronto.

Potrivit Bloomberg, Ministerul japonez de Finanțe a transmis marți un chestionar dealerilor primari cu privire la emiterea de obligațiuni și condițiile actuale de piață. Două surse citate de Reuters au indicat că Japonia ia în calcul reducerea emisiunilor de obligațiuni foarte lungi, după o creștere record a randamentelor, cauzată de cererea în scădere din partea asiguratorilor de viață și de incertitudinile privind creșterea datoriilor.

 

Pe acest fundal, dolarul a câștigat 1%, ajungând la 144,28 yeni, iar euro a scăzut cu 0,46%, până la 1,1335 dolari.

 

Optimismul de pe piața americană a fost alimentat și de un raport care arată o creștere semnificativă a încrederii consumatorilor în luna mai, depășind estimările economiștilor. În această săptămână, investitorii așteaptă și datele privind cheltuielile personale de consum pentru luna aprilie – indicatorul preferat de inflație al Rezervei Federale.

Neel Kashkari, președintele Fed din Minneapolis, a declarat marți că dobânzile ar trebui să rămână constante până când impactul noilor tarife comerciale asupra inflației devine mai clar. El a avertizat asupra tendinței de a ignora șocurile de preț generate de factorii externi.

 

În Europa, euro a fost afectat negativ de datele din Franța, unde inflația a coborât în mai la cel mai scăzut nivel din decembrie 2020.

 

Totodată, președintele american Donald Trump a renunțat duminică la amenințarea de a impune tarife de 50% pentru importurile din UE începând cu luna viitoare, ceea ce a susținut apetitul pentru risc al investitorilor.

Comisia Europeană a solicitat marilor companii europene să își detalieze rapid planurile de investiții în SUA, conform unor surse apropiate discuțiilor, în contextul în care Bruxelles-ul se pregătește de negocieri comerciale cu Washingtonul.

Pe termen lung, mulți analiști rămân prudenți în privința perspectivei dolarului. „Ne aflăm într-un context de slăbire structurală a dolarului pe termen mediu și lung,” a adăugat Theoret.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a declarat luni că euro ar putea deveni o alternativă viabilă la dolar, cu condiția consolidării arhitecturii financiare și de securitate a Uniunii Europene.

Investitorii urmăresc cu atenție și evoluția pachetului fiscal care urmează să fie dezbătut în Congresul american – un proiect de lege care ar adăuga trilioane de dolari la datoria federală.

„Bugetul adoptat de Camera Reprezentanților e acceptabil, dar departe de a fi ideal. Reduce raportul deficit/PIB, dar nu suficient pentru o traiectorie sustenabilă,” a notat economistul-șef al FHN Financial, Chris Low. El a adăugat că proiectul este contestat de ambele părți ale spectrului politic: dreapta dorește mai multe tăieri de cheltuieli, iar stânga critică reducerile în domeniul social.

Dolarul s-a întărit marți și în raport cu francul elvețian, urcând cu 0,77%, până la 0,827 CHF. Martin Schlegel, președintele Băncii Naționale a Elveției, a declarat că inflația ar putea intra în teritoriu negativ în lunile următoare, dar acest lucru nu va declanșa automat o reacție din partea băncii centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Birou. Freepik.com
Poluare / sursa foto: Freepik.com
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...


pixel