Piețele financiare și cripto își revin după panica de luni. Analiză

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grafic / FOTO: Freepik
Grafic / FOTO: Freepik
Teama de recesiune declanșează o corecție așteptată de mult timp, iar piețele își revin după panica de ieri, arată o analiză e-Toro semnată de Bogdan Maioreanu.

Teama de recesiune în urma publicării unor date economice mai slabe din SUA, combinată cu o decizie neașteptată a Băncii Japoniei de a crește dobânda cheie, a declanșat luni o scădere abruptă a cotatiilor de pe piețele financiare globale. De fapt, ceea ce s-a întâmplat ar putea fi corecția mult așteptată a piețelor financiare  după câștigurile susținute din ultima perioadă. Iar atunci când frica domină piețele, unii investitori vând mai întâi și se întreabă mai târziu de ce. Însă, după această scădere masivă, deja piețele încep să se redreseze astăzi, pe măsură ce prețurile mai mici încep să creeze oportunități de cumpărare, investitorii căutând acum să cumpere scăderile.

 

Piețele asiatice și-au revenit, Nikkei 225 crescând cu 10%, iar indicii futures din SUA sunt, de asemenea, orientați în sus. De asemenea, deși a pierdut aproape 6% în ultima săptămână, indicele S&P 500 este încă în creștere cu aproape 9% de la începutul anului. Având în vedere profiturile solide ale companiilor din S&P 500 și o piață a muncii americană încă puternică, în ciuda cifrelor recente, există loc pentru optimism pe piețe. Inflația a scăzut, iar Rezerva Federală a SUA are spațiu de manevră și poate reduce mai rapid ratele dobânzilor pentru a permite mai mult oxigen în sectoarele deficitare, precum cel industrial și sectorul imobiliar, pentru a evita o recesiune. Investitorii ar trebui să își urmeze planurile de investiții, deoarece de multe ori corecțiile oferă oportunități de a investi în acțiuni bune la prețuri mai bune.

 

Am văzut în cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat că atunci când sunt întrebați despre riscurile externe pentru portofoliile lor, 19% dintre investitorii români și 18% la nivel global menționează o posibilă recesiune a economiilor mondiale. În SUA, 21% dintre investitorii individuali consideră o recesiune a pieței locale drept un risc semnificativ pentru portofoliile lor, imediat după inflație, considerată ca factor de risc de către 30% dintre investitori. Cum SUA este cea mai mare economie globală după PIB-ul nominal, aceste temeri s-au extins la piețele asiatice și europene, inclusiv la bursa românească, declanșând corecții.

 

Cu toate acestea, încă nu este clar dacă asistăm într-adevăr la începutul unei recesiuni sau măcar la o aterizare dură. În prezent, piețele se tem de acest lucru și reacționează nervos atunci când rapoarte specifice, cum ar fi cel privind locurile de muncă din SUA, indică posibilitatea unei încetiniri economice, iar investitorii încearcă să anticipeze modul în care aceasta ar afecta consumatorii și industria, acțiunile din sectorul tehnologiei în special înregistrând scăderi drastice în cursul zilei de luni.

 

 

Privind în urmă, au existat unsprezece recesiuni în SUA de la cel de-al doilea război mondial. Acestea au durat în medie 10 luni, de la vârf la bază. Cauzele variază de la criza financiară și efectul de levier (2007) la sectoare specifice (prăbușirea sectorului tehnologiei în 2001) sau alte probleme, precum pandemia (2020) sau șocul petrolier (anii 1970). Factorul care determină recesiunea contează. Cele determinate de crize financiare sau de efectul de levier, precum cea din 2007, tind să provoace mai multe daune și să dureze mai mult decât cele determinate de alte probleme.

 

Cele mai multe piețe bear, sau cu scăderi de 20% ale indicilor, coincid cu recesiunile economice. PIB-ul scade de obicei timp de două trimestre consecutive, afectând indicatori cum ar fi ocuparea forței de muncă până la nivelul salariilor și vânzările cu amănuntul. În medie, piața bear durează 19 luni și scade cu 38%. În schimb, o piață ascendentă medie durează de aproape patru ori mai mult, este de patru ori mai mare și se bazează, de obicei, pe inflația și ratele dobânzilor mai scăzute din perioada de recesiune. Corecțiile sunt normale în piețe. De fapt, începând din 1928 și până azi, în 94% dintre anii din această perioadă, piețele americane au avut o scădere de 5% sau mai mare și 64% dintre ei au avut o corecție de 10% sau mai gravă.

 

Investitorii se tem că decizia Fed de a amâna prima scădere a ratei dobânzii ar putea afecta în mod negativ economia. Dar am văzut răspunsuri din partea membrilor Fed care au dat asigurări că au instrumentele necesare pentru a evita acest lucru. De asemenea, scăderile prețurilor acțiunilor companiilor cu capitalizare de piață mare ar putea să le facă mai atractive și este posibil să asistăm la o revenire tehnică. De fapt, conform sondajului eToro Retail Investor Beat, 69% dintre investitorii globali au declarat că au numerar în portofolii. Acest lucru înseamnă că au acumulat numerar pentru posibile corecții care ar putea aduce prețurile acțiunilor care sunt solide din punct de vedere fundamental la niveluri interesante de cumpărare după raliul prelungit. Iar după cum arată evenimentele din ultimele două zile, corecția este aici, creând oportunități.

_

 

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil

pixel