Piețele globale așteaptă deciziile băncilor centrale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este liniștea dinaintea furtunii
Este liniștea dinaintea furtunii
Piețele bursiere globale se pregătesc pentru mai multe reuniuni ale băncilor centrale, cu speranța că Rezerva Federală a SUA își va lăsa principala dobândă cheie neschimbată, ceea ce ar însemna o premieră din martie 2022.

După o săptămână agitată, cu suișuri și coborâșuri imprevizibile, indicii bursieri europeni au urcat în jurul orei 13:40 GMT: +0,53% la Paris, +0,13% la Londra, +0,69% la Frankfurt, +0,59% la Milano. La Zurich, SMI a câștigat 0,6%. Wall Street și-a continuat impulsul optimist: Dow Jones a câștigat 0,22%, S&P 500 cu 0,21% și Nasdaq cu 0,43%.

Nici piața obligațiunilor nu a fost foarte animată, ratele dobânzilor la datoria suverană scăzând ușor, la 2,35% pentru obligațiunile germane pe 10 ani și la 3,74% pentru echivalentul american. Toată atenția investitorilor este către ședința Rezervei Federale Americane (Fed) de marți și miercuri și cea a Băncii Centrale Europene (BCE) de joi.

Cele mai recente cifre ale indicelui prețurilor de consum pentru luna mai în Statele Unite vor fi analizate marți, pentru a evalua dinamica actuală a prețurilor, inflația rămânând în continuare puternică în cea mai mare economie a lumii.

„Dacă nu există surprize majore în ceea ce privește datele despre inflație, Rezerva Federală ar trebui să mențină ratele neschimbate la reuniunea de politică monetară din această săptămână”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Cu toate acestea, chiar dacă nu se anunță o nouă creștere a dobânzilor cheie ale Fed în această săptămână, mai mulți economiști avertizează că instituția monetară le-ar putea majora din nou la următoarea ședință, de la sfârșitul lunii iulie.

Analistul Finalto, Neil Wilson, a spus că Fed nu dorește ca piața să creadă că vor avea loc reduceri de dobândă în curând, iar președintele Fed, Jerome Powell, va trebui să „vorbească un limbaj dur” pentru a contracara aceste speranțe.

În ceea ce privește BCE, și-a început ciclul de creștere a ratei mai târziu decât Fed și, prin urmare, mai are „un drum de parcurs”, potrivit președintelui său Christine Lagarde.

Prin urmare, BCE ar trebui să-și ridice din nou ratele cheie, semnalând în același timp că nu intenționează să se oprească aici, chiar dacă inflația este în scădere și zona euro a intrat în recesiune.

Banca Japoniei se întrunește, de asemenea, săptămâna aceasta, vineri, și ar trebui să-și mențină ratele cheie negative, în ciuda unei accelerări a inflației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel