Consumul mondial "va încetini" la 105,6 milioane de barili pe zi (bpd) în 2029, un nivel cu aproximativ 4% mai ridicat decât în 2023, pe fondul majorării vânzărilor de vehicule electrice (EV) şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice, a informat organizaţia cu sediul la Paris.
Între timp continuă să crească producţia de ţiţei, în special în SUA.
"După redresarea în urma pandemiei, tranziţia spre energia verde avansează, structura economiei chineze se schimbă, iar creşterii cererii de petrol pe plan global încetineşte. Majorarea ofertei de petrol ar putea în mod potenţial afecta preţurile până la finalul deceniului", a afirmat Fatih Birol, directorul general al IEA.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului este în jur de 80 de dolari. În ultimele zile preţul ţiţeiului a fost în scădere, pe fondul perspectivei economice fragile din China, un consumator important, şi al incertitudinilor privind ritmul reducerii dobânzilor în principalele economii mondiale.
Consumul mondial de petrol va continua să crească în următorii ani, adăugând patru milioane de barili pe zi până la finalul deceniului, pe fondul extinderii economice din India şi China, şi a majorării consumului în industria aviatică şi în petrochimie. Dar folosirea combustibililor fosili va continua "tendinţa descendentă din ultimul deceniu" în economiile dezvoltate, scăzând de la 46 milioane de barili pe zi în 2023 la 43 milioane de barili pe zi până în 2030, cel mai redus nivel din 1991. Chiar şi cererea din China va încetini la aproximativ 18 milioane de barili pe zi, conform raportului.
"Companiile petroliere ar trebui să se asigure că au pregătite planurile şi strategiile de afaceri", a declarat Birol.
IEA a înrăutăţit estimările privind consumul în acest an cu 100.000 bpd, la 960.000 bpd. Unul din riscurile la adresa previziunilor IEA îl reprezintă o încetinire peste aşteptări a tranziţiei spre energia curată.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...