CFA România: Depreciere a leului în următoarele 12 luni. Ce se va întâmpla cu inflaţia
Indicatorul de Încredere...
Această măsură, aprobată miercuri de Comisia Europeană, "se va aplica până la data de 31 mai 2023 şi de ea vor beneficia toţi consumatorii", a declarat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, pentru postul public de televiziune.
Măsura va permite protejarea gospodăriilor spaniole şi portugheze, care vor beneficia de o reducere importantă la factura la electricitate, pe o piaţă turbulentă şi complicată din cauza războiului din Ucraina, a adăugat Teresa Ribera.
După discuţii îndelungate, Spania şi Portugalia au obţinut permisiunea Uniunii Europene pentru a fi exceptate de la sistemul tarifar energetic european, din cauza lipsei de interconexiuni electrice cu restul Uniunii Europene, situaţie care îi penalizează pe consumatorii din cele două state din peninsula iberică.
Acest regim derogatoriu va permite Spaniei şi Portugaliei să plafoneze la 40 de euro pentru un Megawatt-oră, preţul gazului natural utilizat în producţia de electricitate pe parcursul următoarelor şase luni, şi la o medie de 50 de euro pentru un Megawatt-oră în următoarele 12 luni, adică la aproape jumătate faţă de preţul mediu la gaze naturale înregistrat începând din luna ianuarie.
Potrivit autorităţilor de la Madrid şi Lisabona, măsura ar urma să permită reducerea cu 15% până la 20% a facturilor la electricitate pentru consumatori.
Pe piaţa europeană, preţul la electricitate se stabileşte pe baza principiului "costului marginal", care presupune că preţul de referinţă este preţul ultimei capacităţi de producţie utilizate pentru echilibrarea reţelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.
Însă acest mecanism penalizează Spania şi Portugalia, ale căror sisteme energetice sunt compuse în principal din capacităţi regenerabile şi care nu au acces la sistemele energetice din restul Europei, din lipsa unor interconexiuni suficiente.
Pe lângă Spania şi Portugalia, mai multe alte state membre UE, precum Franţa şi Italia, ar dori o reformă de amploare a regulilor pe baza cărora funcţionează piaţa europeană de electricitate, în ideea de a separa preţurile la electricitate de cele la gaze naturale. Cu toate acestea, o serie de state membre (Germania, Austria, Ţările de Jos, Danemarca) se opun acestei propuneri de reformă, mizând pe libera concurenţă, pe măsurile de creştere a eficienţei energetice, precum şi pe interconectarea reţelelor de pe continent.
66,5% dintre români declară că nu au niciun fel de economii, iar 52,8% susțin că nu reușesc să pună bani deoparte în fiecare lună, arată datele unui studiu.
„66,5% dintre români declară că nu au nici un fel de economii. Dintre cei care eu reușit să pună bani de-o parte, cei mai mulți (77,6%) au economii de-o viață sub 10 000 de euro”, arată datele unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
La polul opus, economii de peste 20.000 de euro reușesc să aibă doar 9,8% dintre respondenți.
La întrebarea ce sumă de bani reușesc să economisească în fiecare lună, 52,8% dintre cei chestionați afirmă că nu reușesc să pună bani deoparte, 21,8% economisesc sub 300 lei, 13,6% între 300 de lei și 600 de lei, 5,8% între 600 de lei și 1.000 de lei. Doar 6% reușesc să economisească lunar sume peste 1.000 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...