Planeta dă banii pe ARME. Cheltuielile militare mondiale au ajuns la 2.113 miliarde de dolari
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Cheltuielile militare globale au depășit, în premieră, 2.000 de miliarde de dolari.

Cheltuielile militare globale au depășit 2.000 de miliarde de dolari pentru prima dată în 2021, al șaptelea an în care totalul a crescut, arată un raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm. Instituția vorbește de o creștere semnificativă pentru Rusia.

Cheltuielile militare totale la nivel mondial au crescut cu 0,7% în termeni reali în 2021, pentru a ajunge la 2.113 miliarde de dolari. Cele maai mari cheltuieli în 2021 le au Statele Unite, China, India, Marea Britanie și Rusia, reprezentând împreună 62% din cheltuieli, potrivit noilor date privind cheltuielile militare globale publicate miercuri de SIPRI.

'Chiar și pe fondul repercusiunilor economice ale pandemiei Covid-19, cheltuielile militare mondiale au atins niveluri record', a declarat Dr. Diego Lopes da Silva, cercetător principal în cadrul Programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de arme. 'A existat o încetinire a ratei de creștere în termeni reali din cauza inflației. Cu toate acestea, în termeni nominali, cheltuielile militare au crescut cu 6,1%'.

Ca urmare a unei redresări economice puternice în 2021, povara militară globală - cheltuielile militare mondiale ca pondere în produsul intern brut (PIB) mondial - a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, de la 2,3% în 2020 la 2,2% în 2021.

 

Care e situaţia în SUA

 

Cheltuielile militare ale SUA s-au ridicat la 801 miliarde de dolari în 2021, în scădere cu 1,4% față de 2020. Povara militară a SUA a scăzut ușor, de la 3,7% din PIB în 2020 la 3,5% în 2021.

Finanțarea americană pentru cercetare și dezvoltare militară (R&D) a crescut cu 24% între 2012 și 2021, în timp ce finanțarea pentru achiziția de armament a scăzut cu 6,4% în aceeași perioadă. În 2021, cheltuielile pentru ambele au scăzut. Cu toate acestea, scăderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare (-1,2 %) a fost mai mică decât cea a cheltuielilor pentru achizițiile de armament (-5,4 %).

'Creșterea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare în deceniul 2012-21 sugerează că Statele Unite se concentrează mai mult pe tehnologiile de ultimă generație', a declarat Alexandra Marksteiner, cercetător în cadrul Programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de armament.

Rusia și-a majorat cheltuielile militare cu 2,9% în 2021, până la 65,9 miliarde de dolari, într-un moment în care își consolida forțele de-a lungul graniței cu Ucraina. Acesta a fost al treilea an consecutiv de creștere, iar cheltuielile militare ale Rusiei au ajuns la 4,1% din PIB în 2021, transmite Mediafax.

Citeşte şi: "Premieră naţională": O primărie a câştigat un proces cu ANAF. 15 milioane de lei în joc

'Veniturile ridicate din petrol și gaze au ajutat Rusia să își majoreze cheltuielile militare în 2021. Cheltuielile militare ruse fuseseră în scădere între 2016 și 2019, ca urmare a prețurilor scăzute la energie, combinate cu sancțiunile ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014', a declarat Lucie Béraud-Sudreau, director al programului SIPRI privind cheltuielile militare și producția de armament.

Linia bugetară 'apărare națională', care reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cheltuielilor militare ale Rusiei și include finanțarea costurilor operaționale, precum și a achizițiilor de armament, a fost revizuită în creștere pe parcursul anului. Cifra finală a fost de 48,4 miliarde de dolari, cu 14% mai mare decât fusese prevăzut în buget la sfârșitul anului 2020.

Pe măsură ce și-a consolidat apărarea împotriva Rusiei, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 72% de la anexarea Crimeei în 2014. Cheltuielile au scăzut în 2021, până la 5,9 miliarde de dolari, dar tot au reprezentat 3,2% din PIB-ul țării.

China, al doilea cel mai mare cheltuitor din lume, a alocat aproximativ 293 de miliarde de dolari pentru armata sa în 2021, ceea ce reprezintă o creștere de 4,7 % față de 2020. Cheltuielile militare ale Chinei au crescut timp de 27 de ani consecutivi. Bugetul chinez din 2021 a fost primul din cadrul celui de-al 14-lea Plan cincinal, care se desfășoară până în 2025.

În urma aprobării inițiale a bugetului său pentru 2021, guvernul japonez a adăugat 7,0 miliarde de dolari la cheltuielile militare. Ca urmare, cheltuielile au crescut cu 7,3%, ajungând la 54,1 miliarde de dolari în 2021, cea mai mare creștere anuală din 1972 încoace.

Cheltuielile militare australiene au crescut, de asemenea, în 2021: cu 4,0%, pentru a ajunge la 31,8 miliarde de dolari.

În 2021, bugetul militar al Iranului a crescut pentru prima dată în ultimii patru ani, ajungând la 24,6 miliarde de dolari. Finanțarea pentru Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice a continuat să crească în 2021 - cu 14% față de 2020 - și a reprezentat 34% din totalul cheltuielilor militare ale Iranului.

Opt membri europeni ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au atins obiectivul Alianței de a cheltui 2% sau mai mult din PIB pentru forțele lor armate în 2021. Acesta este cu unul mai puțin decât în 2020, dar în creștere față de doi în 2014.

Nigeria și-a majorat cheltuielile militare cu 56% în 2021, pentru a ajunge la 4,5 miliarde de dolari. Creșterea a venit ca răspuns la numeroasele provocări de securitate, cum ar fi extremismul violent și insurecțiile separatiste.

Germania - al treilea cel mai mare cheltuitor din Europa Centrală și de Vest - a cheltuit 56,0 miliarde de dolari pentru armata sa în 2021, adică 1,3% din PIB-ul său. Cheltuielile militare au fost cu 1,4% mai mici față de 2020 din cauza inflației.

În 2021, cheltuielile militare ale Qatarului au fost de 11,6 miliarde de dolari, ceea ce îl face să fie al cincilea cel mai mare cheltuitor din Orientul Mijlociu. Cheltuielile militare ale Qatarului în 2021 au fost cu 434% mai mari decât în 2010, când țara a publicat ultima dată date privind cheltuielile înainte de 2021.

Cheltuielile militare ale Indiei, în valoare de 76,6 miliarde de dolari, s-au clasat pe locul al treilea în lume. Valoarea a crescut cu 0,9% față de 2020 și cu 33% față de 2012. Într-un efort de consolidare a industriei autohtone de armament, 64% din cheltuielile de capital din bugetul militar din 2021 au fost alocate pentru achiziții de arme produse pe plan intern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel