Plângere faţă de acordul convenit de UE cu Gazprom

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grupul energetic polonez PGNiG a anunţat marţi că a depus o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în care denunţă acordul convenit de Comisia Europeană cu grupul rus Gazprom, care anterior a fost suspectat de abuz de poziţie dominantă, informează AFP. 

La data de 24 mai 2018, Comisia Europeană a acceptat concesiile făcute de Gazprom, după ce grupul rus a acceptat să modifice formula de calcul a preţurilor şi să permită rivalilor să câştige teren pe pieţele din Europa de Est, astfel că Gazprom a putut evita plata unei amenzi. 

În pofida intrării în vigoare a acordului, în urmă cu şase luni, "Gazprom nu a încetat să violeze dreptul comunitar şi să continue să majoreze preţul gazelor naturale pentru clienţii din Europa Centrală şi de Est", se arată în plângerea depusă de PGNiG luni la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. 

"Comisia nu a respectat procedurile de due diligence în timp ce îşi pregătea decizia şi a încălcat mai multe dispoziţii procedurale din legislaţia UE", se mai arată în comunicatul grupul energetic polonez. 

Plângerea depusă de PGNiG va fi analizată de judecătorii CJUE la Luxemburg, care va decide dacă o va accepta sau nu. Dacă plângerea va fi acceptată, guvernele statelor membre UE şi alte entităţi interesate, inclusiv Gazprom, se vor putea alătura acestei dispute. 

Acordul convenit cu Comisia Europeană a permis Gazprom, un grup controlat de statul rus, să evite amenzi de până la 10% din cifra sa globală de afaceri. Însă acest acord a provocat nemulţumirea unor ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi Polonia, care vor să îşi reducă dependenţa de Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel