Planul energetic al UE: Economie de bani, dar cu facturile cum rămâne?

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Contoare electrice
Contoare electrice
Planurile ce urmează să fie publicate astăzi de Comisia Europeană ar putea reduce cu 45 de miliarde de euro factura UE pentru importurile de combustibili fosili în acest an, potrivit unei analize realizate de executivul european.

Măsuri pentru sprijinirea industriei europene

Comisia intenționează să propună o serie de măsuri menite să sprijine industriile europene, care se confruntă cu o cerere scăzută, importuri ieftine și costuri energetice mai mari decât cele din Statele Unite și China.

Un proiect de măsuri europene în domeniul energiei, raportat anterior de Reuters, includea propuneri pentru accelerarea acordării de permise pentru proiectele de energie regenerabilă, modificarea modului în care sunt stabilite tarifele la energie și creșterea ajutoarelor de stat pentru industriile curate și pentru o producție energetică mai flexibilă. În mod normal, acest lucru ar trebui să reducă și facturile pentru consumatorii casnici, dar...

Economii semnificative până în 2030

Potrivit analizei Comisiei, aceste măsuri ar putea reduce factura UE pentru importurile de petrol și gaze cu 45 de miliarde de euro în 2025, iar economiile anuale ar putea ajunge la 130 de miliarde de euro până în 2030.

Majoritatea acestor economii ar proveni dintr-o extindere mai rapidă a surselor de energie regenerabilă și din creșterea eficienței energetice, ceea ce ar reduce cererea țărilor pentru petrol și gaze.

„Aceste proiecte de energie regenerabilă necesită, de asemenea, investiții considerabile, este de la sine înțeles. Dar trebuie să ne amintim că și inacțiunea este costisitoare", a declarat Dan Jorgensen, comisarul european pentru energie, într-un interviu acordat Reuters. „Economisim bani prin faptul că nu cumpărăm combustibil din afară”, a adăugat el. De unde se poate trage concluzia că, de fapt, omul de rând nu ar trebuie să se aștepte la o reducere a cheltuielilor pentru energie. Chiar dacă va exista o scădere, nu va fi spectaculoasă. 

Implementarea măsurilor depinde de statele membre

Comisia nu poate obliga statele membre să adopte toate aceste planuri, inclusiv recomandarea sa de a reduce rapid taxele naționale care cresc facturile la energie. Totuși, Jorgensen a subliniat că, dacă guvernele doresc cu adevărat să reducă prețurile la energie, trebuie să ia măsuri concrete.

„Aceasta înseamnă că trebuie să implementeze regulile și reglementările deja adoptate și să profite de oportunitățile pe care le au pentru a reduce prețurile", a explicat el.

Evoluția cheltuielilor UE pentru energie

În ultimii ani, cheltuielile Europei pentru energie au fluctuat semnificativ. Costurile UE pentru combustibilii fosili importați au scăzut la 163 de miliarde de euro în 2020, în timpul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. Ulterior, au atins un vârf de 604 miliarde de euro în 2022, după ce Rusia a redus livrările de gaz, iar prețurile au crescut, potrivit datelor Comisiei Europene.

UE intenționează să reducă consumul de gaze pentru a-și atinge obiectivele climatice. Totuși, trebuie să facă față și provocării prețurilor ridicate la energie, precum și amenințărilor președintelui american Donald Trump. Înainte de a prelua mandatul în ianuarie, Trump a avertizat UE că trebuie să cumpere mai mult petrol și gaz din SUA, altfel riscă impunerea unor tarife vamale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel