Planurile Nuclearelectrica. Dan Niculaie Faranga, Director Financiar: ”Avem suportul Statelor Unite”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Reactorul modular va fi primul de acest gen din România
Reactorul modular va fi primul de acest gen din România
EXCLUSIV
Dan Niculaie Faranga, Director Financiar, Nuclearelectrica, a vorbit, în cadrul dezbaterii DCMedia Group, ”Reinventarea pieței, soluție la criza energetică”, despre planurile ambițioase ale Nuclearelectrica pentru a investi în capacități de producție, cele care să deservească consumatorii industriali și nu numai.

”Alături de colegii de la Romgaz și de la Hidroelectrica, noi credem că aceasta este soluția pentru a ieși din criză. Concret, după cum știți Nuclearelectrica operează, în prezent, două reactoare, la Cernovodă, cele mai bune din lume, după toate studiile internaționale, numărul 1 și numărul 3 mondial. Avem în vederea realizarea unei investiții consistent, estimate, în acest moment, la suma de 12 miliarde de euro, cu un orizont de 2030.

Cele mai importante proiecte incluse în acest program investițional sunt, bineînțeles, retehnologizarea reactorului numărul 1, ceea ce va permite extinderea duratei de viață cu 30 de ani, la un cost extraordinar de competitiv, după calculele noastre. Al doilea proiect ce urmează să fie dezvoltat se referă la încă două unități, două reactoare pe amplasamentul Cernavodă, reactoarele trei și patru. Și nu în ultimul rând, primul reactor modular din Europa și România, cu tehnologia americană cu dezvoltare pe amplasamentul de la Doicești.

Pentru toate aceste proiecte s-au făcut pași importanți, fie în sensul derulării unor procese de obținere de autorizări, fie în ceea ce privește procesul de obținere de finanțări. Notabil este faptul că avem suportul Statelor Unite, cu un angajament indicativ de peste trei miliarde de dolari pentru finanțarea proiectelor societății. Anticipăm că vom primi suport în continuare și din partea Canadei, și din partea altor actori europeni implicați în aceste proiectul. Simțim suportul concret al autorităților române. După cum știți, pentru unitățile doi și patru, Parlamentul a aprobat în martie o lege pentru aprobarea semnării unui acord de sprijin între Nuclearelectrica și statul român”, a spus reprezentantul Nuclearelectrica. 

Întrebat de analistul DCBusiness, Elena Cristian, dacă, pentru ducerea la bun sfârșit a acestor proiecte ar fi nevoie de schimbări în legislație, Dan Niculaie Faranga a oferit următorul răspuns: ”În acest moment nu văd o necesitate imediată. Bineînțeles ar fi binevenită o mai multă claritate și predictibilitate în ceea ce privește sistemul de taxare a veniturilor. Anul trecut, introducerea de noi sisteme de taxare s-a realizat pe etape, ceea ce ne-a pus în situația de a revizui în permanență modelul financiar, ipotezele de dezvoltare a proiectului. Dar acum suntem într-un model predictibil până în 2025”, a spus oficialul Nuclearelectrica. 

Intervenind în discuție, analistul politic Bogdan Chirieac l-a rugat pe Dan Niculaie Faranga să ofere mai multe detalii despre reatoarele SNR (Small Nuclear Reactors), dacă afectează populația de la Doicești. 

”Am început deja un program de comunicare cu publicul”, a răspuns responsabilul Nuclearelectrica. Potrivit precizărilor sale, întreprinderea pe care o reprezintă și-a propus să intensifice aceste acțiuni ”tocmai pentru a elimina aceste interpretări greșite, frici, într-o anumită măsură justificate de contextul industriei nucleare, dar pe care noi nu le considerăm a fi valide în cadrul acestei tehnologi, pentru că această tehnologie este o tehnologie sigură, conceptual folosește soluții tehnologice deja validate de 50 de ani, singura diferența notabilă este că tehnologia este mult mai compactă, este modulară și nu în ultimul rând, pentru confortul tuturor, ea a fost deja validată de către organul de reglementare în domeniul nuclear din Statele Unite, un organ extraordinar de strict care a realizat documentația tehnică propusă de către furnizorul de tehnologie, compania NuScale. Pe parcursul a foarte mulți ani s-au realizat o serie întreagă de teste. Un proiect similar, poate un pic mai avansat decât cel din România, se dezvoltă în SUA având ca sponsori o serie de utilități care au pus capital la bătaie și foarte multă reputație ca să realizeze un proiect similar celui din România”, a spus Dan Niculaie Faranga. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel