Astfel, după cum precizează CNPP, pensia nu se mai plătește începând cu luna următoare în mai multe situații ce pot apărea în viața celor care beneficiază de acest venit.
1. Când pensionarul își stabilește domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România are încheiată o convenție de asigurări sociale unde se precizează că pensia se plătește de către celălalt stat.
2. Când pensia anticipată parțială sau pensia anticipată se cumulează cu venituri obținute:
- în baza unui contract individual de muncă;
- în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
- de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
3. Se spuspendă plata pensiei și pentru pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmaş prevăzut la art. 84 lit. c) ori cel prevăzut la art. 86 alin. (1) când nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau la convocarea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, a centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă sau a comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii beneficiarul unei pensii de urmaș realizează dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
4. Pensionarul de urmaş pierde indemnizația ala împlinirea vârstei de 16 ani dacă nu face dovada continuării studiilor.
5. Tot în cazul pensiei de urmaș, soţul nu mai primește acești bani când realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut.
6. Vorbind tot despre soţul supravieţuitor, el pierde pensia de urmaș în momentul în care s-a recăsătorit sau optează pentru altă pensie, potrivit legii, din acelaşi sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii.
De menționat că, în sistemul unitar de pensii publice, reluarea plăţii pensiei se face la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plăţii pensiei. Foarte important este ca solicitarea scrisă să fie depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...