Bogdan Chirițoiu: De ce România nu este văzută ca un partener egal în Europa?
În cadrul dezbaterii organizate...
Franța a înregistrat al patrulea an consecutiv de creștere a cifrei de afaceri în pofida incertitudinilor cu privire la Brexit, a riscurilor cu privire la posibilitatea introducerii de taxe pentru vinurile importate în SUA şi a negocierilor dificile cu privire la certificatele sanitare în China.
În volum, exporturile franceze de vinuri şi băuturi spirtoase au scăzut cu 2,7% anul trecut, vinurile non-efervescente înregistrând o scădere de aproape 10%, în principal din cauza unei recolte slabe de struguri în 2017, ca urmare a unor probleme climatice. Însă în termeni de valoare, exporturile franceze au continuat să crească cu 2,4% comparativ cu 2017, graţie coniacului.
Principalele cinci pieţe rămân SUA (3,2 miliarde euro, +4,6%), Marea Britanie (1,3 miliarde euro, -0,6%), China (un miliard de euro, -14,4%), Singapore (901 milioane euro, +8,3%) şi Germania (878 milioane euro, +4%).
Citește și: Donald Trump vrea ca în Franța să curgă vinuri americane!
Vinurile de Bordeaux, lovite din plin de scăderea la jumătate a recoltei în 2017 şi de scăderea exporturilor de vinuri de origine controlată, au avut un an "complicat, chiar dificil" dar până la urmă s-au descurcat bine, afirmă Philippe Casteja, directorul general al grupului Borie-Manoux care posedă zece podgorii, printre care prestigioasele Saint-Emilion, Pomerol et Saint-Estephe. Potrivit acestuia, scăderile au afectat în special vinurile din segmentul inferior, în timp ce pentru marile vinuri preţul mediu a crescut.
Coniacul a realizat un an foarte bun în 2018 atât în termeni de volum cât şi de valoare, susţine preşedintele director general de la Courvoisier, Patrice Pinet. Cifra de afaceri a exporturilor s-a ridicat la 3,12 miliarde euro (+1,7%). Un număr de 90 milioane de sticle (+5%), au fost expediate spre SUA, prima piaţă mondială a coniacului.
În pofida acestor rezultate bune, întreaga filieră a vinului din Franţa este foarte îngrijorată de modul cum se va derula ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, subliniază Philippe Casteja. Al doilea client pentru băuturile alcoolice franceze după SUA, Marea Britanie a importat în 2018 vinuri şi băuturi spirtoase din Franţa în valoare de 1,3 miliarde euro, potrivit Federaţiei exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul dezbaterii organizate...
Ministrul Energiei a scris,...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
De ce economia europeană este mai puțin performantă...
O greșeală care a costat enorm.
Este un nou proiect de reformă, potrivit Reuters.
„Statele Unite vor ridica un...
Executivul s-a reunit astăzi...
România a avut în decembrie...
Guvernul promite venituri mai...
Reducerile de cheltuieli vizate...
Marcel Ciolacu a vorbit înainte de ședința de Guvern.
Veniturile bugetare au...
Prețurile combustibililor la pompă azi, 1 februarie...
Platforma a refuzat însă să ofere detalii privind țările...
Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la...
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că toate procedurile...
Unde îți poți cumpăra...
România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...
Decizia, publicată recent în...
De data aceasta este vorba despre hidrocarburi.
Președintele Donald Trump s-a luat din nou de europeni,...
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...
Astăzi puteți afla ultimele...
Banca Națională a României a...
„Ceasul tarifelor vamale...
O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...
Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...
Ministrul Investițiilor și...
În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...