Polonia, dispusă să găzduiască ARME NUCLEARE pe teritoriul ei

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ar fi un puternic element de descurajare
Ar fi un puternic element de descurajare
Declarația a fost făcută de vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ). 

"Practic, ar avea sens să extindem prezenţa nucleară pe flancul estic", a apreciat Kaczynski într-un interviu pentru ediţia duminicală a cotidianului german Die Welt, dar a nuanţat că o astfel de iniţiativă ar trebui să pornească de la Washington şi că această posibilitate nu este deocamdată luată în calcul în mod activ.

Kaczynski a propus ca prezenţa trupelor americane în Europa să sporească de la 100.000 la 150.000, din care jumătate ar trebui să staţioneze cu titlu permanent în ţările din estul Europei, la graniţele cu Rusia. "Polonia ar fi încântată dacă americanii şi-ar spori prezenţa în Europa de la numărul actual de 100.000 de militari la 150.000 în viitor, din cauza agresivităţii în creştere a Rusiei", a declarat Jaroslaw Kaczynski.

Cel mai puternic factor

"Dintre aceştia, 75.000 de militari ar trebui să fie staţionaţi pe flancul estic, adică la graniţa cu Rusia; 50.000 de militari în statele baltice şi în Polonia", a apreciat Kaczynski în interviu, care a fost publicat şi pe site-ul PiS.

"Militarii puterii nucleare americane sunt factorul cel mai puternic pentru a preveni ca Rusia să atace ţări din NATO şi cel care ne oferă cea mai mare securitate", a susţinut liderul PiS. Înainte de invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, în Europa erau staţionaţi aproximativ 80.000 de militari americani, aminteşte Reuters.

Invazia Ucrainei, pe care preşedintele rus Vladimir Putin o numeşte "operaţiune militară specială" pentru "demilitarizarea" şi "denazificarea" ţării vecine, a alimentat temerile privind securitatea în statele situate pe flancul estic al NATO, notează agenţia de presă britanică.

Alianţa a răspuns prin creşterea prezenţei sale în regiune şi a anunţat luna trecută desfăşurarea a patru noi grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria. În plus, Kaczynski a cerut crearea în Polonia a unui mare centru operativ al alianţei nord-atlantice, de la care să poată fi planificate şi conduse misiuni.

Citește și Războiul din Ucraina. Miliarde de dolari vor intra în buzunarele acestor companii

Cu gazele e mai greu, cu petrolul este simplu

"Ar fi un semnal clar transmis Moscovei, care ar însemna că leadership-ul NATO este acum prezent şi în est", a subliniat vicepremierul polonez. Kaczynski a atacat şi atitudinea Germaniei faţă de Rusia, declarându-se "foarte nesatisfăcut", considerând că Berlinul ar putea să furnizeze mai multe arme sau să se poziţioneze în favoarea unui embargou asupra petrolului rusesc.

Politicianul ultraconservator, considerat de analişti drept liderul de facto al Poloniei, a argumentat că importurile de gaz rusesc sunt mai greu de înlocuit, dar că în cazul petrolului acest lucru este posibil. "Ani la rând, guvernul german nu a dorit să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin", a acuzat Kaczynski şi a adăugat că "nu era greu de prevăzut" ce urma să se întâmple, dar că Berlinul "a susţinut mereu că le ştie mai bine pe toate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel