Polonia are în vedere să se alăture Parchetului European imediat după ce noul govern va fi format, în contextul în care țara caută să deblocheze fondurile europene.
Dintre cele 27 de state membre ale blocului, 22 sunt deja member ale instituției judiciare a blocului comunitar, un organism care apără interesele financiare ale țărilor.
Cu toate acestea, guvernul naționalist ”Lege și Justiție” (PiS) al Poloniei, cel care se află acum la putere, a fost implicat în mai multe controverse cu Bruxelles-ul, manifestându-și în repetate rânduri șcepticismul asupra influențelor acestei instituții.
Pentru Adam Bodnar, senator din grupul liberal ”Coaliția Civilă” (KO), care este de așteptat să devină ministru al justiției, alăturarea țării la Parchetul European este o mișcare bună care poate fi implementată rapid pentru a debloca miliarde de euro din fonduri europene.
"Sunt planuri să ne alăturăm", a declarat Bodnar. Decizia "ar putea fi luată în primele săptămâni ale guvernului."
Acesta a subliniat importanța ca Varșovia să ia măsuri care "arată că ne întoarcem la statul de drept".
Întrebat să comenteze informațiile conform cărora va deveni ministru al justiției, Bodnar a spus: "Există astfel de discuții, dar nimic nu este sigur. Decizia este în mâinile lui Donald Tusk. (liderului KO)".
"Pentru aderarea la Parchetul European este nevoie doar de o scrisoare de la primul ministru", a spus el. "Apoi, Comisia Europeană răspunde în termen de patru luni... Este benefic din perspectiva banilor pentru fondul de redresare, fiindcă vom arăta că suntem mai responsabili," a mai spus Bodnar.
Criticii spun că procuratura Poloniei s-a politizat sub ministrul justiției în exercițiu, Zbigniew Ziobro, făcând puțin probabil să poată gestiona eficient cazurile de presupusă ilegalitate de către PiS și aliații săi.
"Cele mai multe investigații ar trebui făcute de procurorii polonezi", a spus Bodnar. "Dar atâta timp cât mulți dintre aceștia au fost numiți de Ziobro, nu există o posibilitate reală de a face acest lucru. De aceea, aderarea la Parchetul European ar fi benefică."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...