Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
"Nu am vrut să las copiilor o locuință cu probleme din punctul de vedere al încălzirii. Trăim într-o țară unde este nevoie de sisteme performante, dar care să nu își ia toți banii din buzunar", spune Rosen, citat de BBC. "Ne întrebam ce ar trebui să facem pe termen lung, iar pompa de căldură a devenit o investiție fezabilă cu ajutorul guvernului”, a adăugat el.
Aproximativ jumătate din cele 41 de milioane de locuințe din Germania se bazează în prezent pe încălzirea pe gaz, iar un sfert t funcționează pe petrol. În încercarea de a încuraja proprietarii de locuințe să își decarbonizeze încălzirea, Germania a introdus în ianuarie 2023 o schemă de reduceri de până la 40% a prețurilor de achiziție și de instalare a unei unei pompe de căldură.
Pompele de căldură utilizează energia preluată din aer, apă sau sol pentru a furniza atât căldură, cât și aer rece. S-a dovedit că acestea funcționează chiar și la temperaturi extreme și pot reduce substanțial facturile de energie.
Acest program este doar unul dintre numeroasele subvenții pentru pompele de căldură existente în Europa și face parte dintr-o campanie mai amplă de reducere a emisiilor de carbon. Din 2024, fiecare sistem de încălzire nou instalat în Germania trebuie să funcționeze cu 65% energie regenerabilă.
Bastian Distler, un manager din Ketsch, în sud-vestul Germaniei, se gândea oricum să treacă la pompa de căldură din motive ecologice, dar recunoaște că nu ar fi reușit fără sprijinul statului. Achiziția și instalarea pot costa între 10.000 și 30.000 de euro, față de aproximativ 7.000 de euro în cazul unei centrale pe gaz.
"Am doi copii mici și trebuie să te gândești să le fie și în casă, dar și afară, să respire un aer cât mai puțin populat. Dar cu toate astea, ca să fiu sincer până la capăt, dacă întreaga afacere s-ar fi dovedit mult prea costisitoare pentru mine, nu m-aș fi încumetat să merg mai departe”, a recunoscut Distler.
În timp ce programul facilitează investițiile germanilor în modernizarea sistemelor de încălzire, vânzările de pompe de căldură erau deja în creștere. "Anul trecut am avut o creștere a pieței de 53%", spune Martin Sabel, directorul general al Asociației germane a pompelor de căldură. "Iar în anul anterior, a fost de 30%, după plus 40% în 2020. Cu alte cuvinte, avem o rată de creștere bună de câțiva ani încoace."
Creșterea spectaculoasă a cererii i-a luat prin surprindere pe mulți producători, astfel că mulți proprietari au fost înscriși pe listă și au așteptat chiar și 10 luni înainte să intre în posesia pompelor de căldură comandate. Uneori, timpul de așteptare a fost chiar mai mare, petnru că nu sunt suficienți tehnicieni calificați care să moneteze noile instalații.
Producători precum Viessmann își măresc producția pentru a rezolva deficitul, precum și pentru a investi masiv în formarea de instalatori, furnizând, totodată, materiale educaționale pentru potențialii cumpărători și pentru a ajuta clienții să navigheze printre cererile de subvenții, adesea complexe.
Günther Schlachter, vicepreședintele pentru soluții electrice rezidențiale la Viessmann, consideră că sprijinirea și formarea instalatorilor este esențială pentru decarbonizarea încălzirii locuințelor. "Ce poate face un instalator bine instruit? Înainte de toate, îi poate ghida pe clienții noștri, indicându-le cele mai bune soluții pentru aceștia, în funcție de condițiile în care potențialul cumpărător locuiește, de fondurile de care dispune și așa mai departe. Îi poate îndruma cum să folosească subvenția acordată de guvern pentru cea mai bună variantă”, a detaliat Schlachter.
Jürgen Fischer, președintele departamentului de soluții climatice al Danfoss, este de acord. "În mod obișnuit, instalatorii se concentrează pe gaz. Pentru o pompă de căldură, ei trebuie să înțeleagă și electricitatea și refrigerarea. Așadar, educarea utilizatorului final este importantă, dar este și mai importantă educarea persoanei care vinde sistemul, deoarece 80% din procesul de luare a deciziilor are loc cu instalatorul."
Majoritatea țărilor europene se confruntă în prezent cu aceleași probleme legate de aprovizionare, de formarea instalatorilor și de costuri, dar geografia și cultura influențează în mare măsură și ceea ce așteptăm și ce solicităm de la sistemele noastre de încălzire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...