Dacă un angajat are datorii către un creditor, acesta poate cere recuperarea sumelor restante prin poprire pe salariu. Procedura se efectuează prin intermediul unui executor judecătoresc, care notifică angajatorul cu privire la obligația de a reține o parte din veniturile datornicului.
Cum se instituie poprirea pe salariu?
Conform Codului de procedură civilă, poprirea este aplicată la cererea creditorului și este dusă la îndeplinire de un executor judecătoresc din circumscripția Curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul. Măsura poate fi aplicată nu doar asupra salariului, ci și a altor venituri periodice, titluri de valoare sau bunuri mobile.
Limitele popririi
Legea stabilește plafoane clare privind reținerile din veniturile unui angajat, astfel încât acesta să-și poată asigura traiul zilnic. Conform reglementărilor în vigoare:
- Până la jumătate din venitul lunar net poate fi reținut pentru obligațiile de întreținere sau alocațiile pentru copii;
- Până la o treime din venitul lunar net poate fi reținut pentru alte tipuri de datorii;
Dacă există mai multe popriri asupra aceluiași salariu, suma totală reținută nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al angajatului, indiferent de natura datoriilor.
Astfel, indiferent de numărul popririlor aplicate, un angajat trebuie să primească cel puțin 50% din salariul net.
Cum se distribuie sumele reținute?
Reținerile sunt efectuate direct din salariul net al angajatului, iar suma poprită este împărțită între creditori proporțional cu datoriile existente. Executorul judecătoresc este responsabil de gestionarea acestor plăți și de transmiterea sumelor către creditori.
Dacă salariul este sub minimul pe economie
Codul de procedură civilă protejează angajații cu venituri mici, stabilind că, dacă venitul lunar net este sub salariul minim pe economie, poprirea se poate aplica doar asupra părții care depășește jumătate din acest cuantum. Această măsură este menită să asigure un nivel minim de trai pentru datornici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
ANAF a transmis că a modificat...
Jim Farley a schițat un tablou...
Poprirea pe salariu este un mecanism legal de recuperare...
Avertisment dur venit din...
Commerzbank pregătește reduceri de personal și noi...
Când stabilitatea geopolitică se clatină, aurul se...
În orice caz, așa crede Andy...
Rubla rusească se apreciază cu...
Pe lângă modificările fiscale...
Activitate seismică intensă...
Donald Trump se lovește de...
Pariurile economice pe Trump...
Ministrul Mediului, Apelor și...
În spațiul public a apărut un...
Olaf Scholz, a spus în timpul unui discurs în...
Bursa de Valori de la București...
Luni, Klaus Iohannis a anunţat...
Președintele Donald Trump a...
Industria diamantelor din SUA...
Vicepreședintele Statelor...
Guvernul aprobă biletele de...
Programul DARPA „Theory of...