Portugalia renunță la ”vizele de aur” pentru a face ordine pe piața imobiliară
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Porto, un mare oraș din Portugalia
Porto, un mare oraș din Portugalia
Care este legătura dintre aceste ”vize de aur” și piața imobiliară din Portugalia. 

Lansat în 2012 pentru a salva visteria, programul "viza de aur" presupunea, în varianta ei inițială, acordarea unui permis de ședere celor care investesc cel puțin 1 milion de euro în economia portugheză, cumpără o casă de peste 500.000 de euro sau creează 10 locuri de muncă. Un mecanism controversat căruia premierul vrea să pună capăt pentru a limita speculațiile imobiliare.

Măcar să frâneze speculațiile 

Este sfârșitul "vizei de aur" în Portugalia. Premierul țării vrea să renunțe la acest permis de ședere care se obține în schimbul unei investiții în țară. Portugalia va "înceta să mai emită vize de aur" pentru investitorii străini bogați, a anunțat Antonio Costa, cu ocazia prezentării unui pachet de măsuri menite să atenueze deficitul de locuințe și măcar să frâneze speculațiile din domeniul imobiliarelor.

Aceste permise de ședere controversate vor fi reînnoite doar dacă investitorii care au cumpărat o proprietate locuiesc permanent în această țară sau dacă o închiriază rezidenților, a precizat șeful guvernului socialist.

În zece ani, programul a făcut minuni

Aceste "permise de ședere pentru investiții" au fost înființate la sfârșitul anului 2012, când Portugalia se afla sub ajutor financiar din partea Uniunii Europene și căuta capital străin. Și, trebuie să recunoaștem, a fost un adevărat succes: în zece ani, Portugalia a captat aproape 6,8 miliarde de euro în schimbul a aproximativ 11.600 de permise de ședere acordate solicitanților dispuși să plătească cel puțin 500.000 de euro pentru achiziționarea unei proprietăți, să investească cel puțin un milion de euro sau să creeze zece locuri de muncă.

Sistemul, care există și în alte țări europene, a fost supus mai multor revizuiri. Cea mai recentă revizuire a exclus investițiile făcute în capitala Lisabona și în Porto, un oraș mare din nordul țării.

O explozie a prețurilor

Executivul portughez dorește acum să pună capăt acestor "vize de aur" pentru a face față crizei imobiliare. Într-adevăr, acest sistem a provocat o avalanșă în Portugalia și a dus la creșterea prețurilor proprietăților: +75% pentru prețurile de achiziție în zece ani și +25% pentru chirii, potrivit biroului european de statistică Eurostat.

"În ultimii zece ani, chiriile au crescut cu mult peste inflație... Prețurile actuale sunt mult prea mari pentru piața portugheză", a descris scurt și la obiect, șeful guvernului, cu ocazia prezentării noului său program de relansare a pieței imobiliare. În plus, țara dispune de aproximativ 730.000 de locuințe vacante sau aflate în degradare, potrivit executivului.

Un sistem fiscal mai favorabil

Cu un buget de 900 de milioane de euro, acest program include un sistem fiscal mai favorabil pentru piața închirierilor pe termen lung, o simplificare a autorizațiilor de construcție și măsuri pentru a ajuta familiile să facă față creșterii chiriilor și a ratelor lunare ale creditelor ipotecare.

Acest pachet de măsuri "va fi supus unei consultări publice timp de o lună" pentru a fi adoptat definitiv de guvern la 16 martie, a precizat Costa.

Planul include, de asemenea, noi restricții asupra închirierilor pe termen scurt și a cazărilor turistice, inclusiv suspendarea acordării de noi licențe în marile orașe. De asemenea, guvernul a anunțat beneficii fiscale pentru proprietarii care acceptă să plaseze aceste închirieri sezoniere pe piața rezidențială.

Citește și Franța: Viticultorii și casele de șampanie se adaptează la schimbările climatice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel