Portugalia şi România, cei mai mari producători de biciclete din UE
Autor: DCBusiness Team | 12 sep 2022, 13:23
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Portugalia şi România, principalii producători de biciclete din Uniunea Europeană, anunţă Eurostat.

Uniunea Europeană a produs anul trecut aproximativ 13,5 milioane de biciclete, o creştere cu 11% faţă de 2020, iar cei mai mari producători de biciclete au fost Portugalia (2,9 milioane), România (2,5 milioane), Italia (1,9 milioane), Germania (1,4 milioane) şi Polonia (1,2 milioane), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Ciclismul promovează sănătatea şi bunăstarea personală, este economic în măsura în care poate înlocui folosirea maşinilor private, ajutând la reducerea poluării aerului.

În 2021, UE a exportat biciclete în valoare de 921 milioane de euro (atât electrice cât şi neelectrice) către ţările din afara blocului comunitar, şi a importat din afara UE biciclete de 1,896 miliarde de euro.

Datele pentru 2021 arată că UE a exportat 1.487.700 biciclete neelectrice, în valoare de 433 milioane de euro, şi a importat 5.743.700 unităţi, în valoare de 1,046 miliarde de euro. Comparativ cu 2020, numărul bicicletelor neelectrice exportate a crescut cu 16% în 2021, în timp ce importurile au urcat cu 17%.

Anul trecut, 315.800 biciclete electrice, în valoare de 488 milioane de euro, au fost exportate de UE, în timp ce blocul comunitar a importat 1.148.600 biciclete neelectrice, în valoare de 849 milioane de euro, din ţările din afara blocului comunitar. Comparativ cu 2020, numărul bicicletelor electrice exportate a crescut cu 15% în 2021 în timp ce importurile au urcat cu 37%.

În 2021, Marea Britanie a fost principala destinaţie pentru exporturile UE de biciclete neelectrice (30%), urmată de Elveţia (21%), Statele Unite (6%), Norvegia şi Australia (ambele 5%).

De asemenea, Marea Britanie şi Elveţia au fost principalele destinaţii pentru exporturile UE de biciclete electrice (38% şi, respectiv, 27%), urmate de Norvegia (13%) şi Statele Unite (8%).

În 2021, importurile de biciclete neelectrice din ţările din afara blocului comunitar au venit în special din Cambodgia (27%), Taiwan (26%), China (10%), Bangladesh (8%) şi Turcia (5%), în timp ce importurile de biciclete electrice în UE au venit în special din Taiwan (57%), Elveţia (13%), Vietnam (11%), China (7%) şi Turcia (6%), transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: Soluții de criză. Polonezii pedalează pentru a alimenta un cinematograf în aer liber

 

Când nu există altă cale, găsești soluții, de moment, dar te descurci. Inventezi, te adaptezi. Polonezii au găsit o cale de a îmbina mai multe lucruri deodată.

Pentru Marek Kaszewek, în vârstă de 63 de ani, nu există o modalitate mai bună de a petrece o seară de weekend decât să se uite la un film, să meargă pe bicicletă și să facă ceva bun pentru planetă, toate în același timp.

"Învățăm să funcționăm într-o lume nouă", a declarat el pentru Reuters în timp ce pedala pe o bicicletă statică, cu ochii lipiți de un ecran pe care scria de câtă energie este nevoie pentru proiectarea unui film în parcul central Pole Mokotowskie din Varșovia.

"Este important să găsim o modalitate de a continua să ajutăm planeta noastră”, a spus Marek. El s-a numărat printre zecile de polonezi veniți să viziona "Knives Out" și să pedaleze. Un rând de biciclete a fost instalat în spatele unor scaune pliante așezate în fața unui ecran mare, într-o noapte senină de vară din capitala poloneză.

Bicicletele au fost conectate la un generator care trebuia să furnizeze cel puțin 50% din energia necesară pentru proiecția filmului. Inițiativa face parte dintr-o serie de evenimente organizate de compania de servicii Impel, care s-a deplasat, în această vară, prin mai multe orașe poloneze, organizând întâlniri și prezetând diferite idei pentru o viață mai ecologică, dar cu tot confortul necesar. 

"Impactul negativ al afacerilor... este resimțit zilnic. Iernile fără zăpadă, ploi torențiale, temperaturi excesive. Nu mai trebuie să explicăm încălzirea globală, o simțim în fiecare zi", a declarat David Frik, directorul de marketing al Impel.

Evenimentele au fost organizate în contextul în care prețurile la energie vor crește vertiginos în întreaga Europă și mulți polonezi se întreabă cum își vor plăti facturile.

Aproximativ 3,8 milioane de persoane din Polonia se bazează pe cărbune pentru încălzire și se confruntă acum cu penurii și creșteri de prețuri după ce Polonia și UE au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina în februarie.

Patrycja Kowalkowska, în vârstă de 25 de ani, a venit la vizionare împreună cu prietenul ei, declarând că a început să se gândească mai mult la diferite modalități de limitare a consumului de energie. ”După ce m-am urcat pe bicicletă, am spus îmi trebuie una și pentru telefon, pentru laptop", a spus ea râzând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe