Povestea fotbalistului român care a renunţat la cariera sportivă ca să predea cursuri de educaţie financiară
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
"Sportivii trăiesc clipa, nu se gândesc la finalul carierei", spune acesta.

Cu peste 100 de meciuri jucate în Liga I, la 35 de ani, Emil Ducu Ninu continuă să joace fotbal ca amator, la liga a patra. Dar asta nu îl opreşte ca în timpul săptămânii să schimbe tricoul de joc cu costumul şi cravata şi să predea cursuri de educaţie financiară.

Ceea ce l-a făcut să renunţe la cariera de fotbalist profesionist la doar 31 de ani a fost chiar gândul la viitorul pe care urma să-l aibă, fiind conştient că în România sportivii, în general, "trăiesc clipa" şi se gândesc abia la finalul carierei ce vor face în continuare.

"Fotbaliştii au exact atitudinea asta, voi vedea eu cum o să mă descurc. Nici eu nu m-am aruncat cu capul înainte, am văzut la foşti colegi de-ai mei care încercau cumva să se asigure că au sursă de venit după ce se vor lăsa de fotbal. Cred că după ce ajungem în situaţia de a da din coate, abia atunci reacţionăm, ceea ce este puţin cam târziu, adică ar trebui cumva să prevenim dinainte. Cred că sportivii în general nu sunt pregătiţi pentru viaţa de după finalul carierei. Noi trăim clipa, nu ne gândim ce se va întâmpla după ce vom rămâne fără job. Din păcate, asta este realitatea. Eu nu spun că sportivii ar trebui să aibă un job din timpul activităţii sportive, eu mă refer la venitul pasiv pe care îl pot dezvolta. Ce înseamnă asta? Să nu lucrezi pentru bănuţii respectiv şi cumva bănuţii pe care îi ai să lucreze pentru tine. Eu cred că toţi ar trebui să fim dedicaţi în ceea ce facem, dar să nu uităm că trebuie să avem şi alte obiective şi scopuri pe care le putem atinge. Şi nu neapărat să muncim în mine sau să dăm cu sapa. Nu, să lucrăm... sau mai corect, să punem banii să lucreze pentru noi", a declarat, pentru AGERPRES, Emil Ducu Ninu.

El consideră că nu doar sportivii sau fotbaliştii au nevoie de educaţie financiară, în România conceptul de sursă de venit fiind foarte rar întâlnit.

"Nu numai fotbaliştii au nevoie de educaţie financiară. E un tipar care s-a lansat, noi fotbaliştii avem lipsă de educaţie. Cred că toţi sportivii, şi nu numai, toţi oamenii în general ar trebui să aibă o educaţie financiară. E adevărat, că şi fotbaliştii ar trebui să aibă o educaţie financiară, să se gândească ce se întâmplă cu ei atunci când se vor lăsa de sport, pentru că atunci când tu înveţi să faci bani înainte de a te lăsa de sport, când ai surse de unde să îţi susţii business-ul, cred că nu ar mai fi atâtea probleme cu fotbalişti care rămân fără bani la finalul carierei. Pentru că sunt oameni care după un an sau doi nu mai au nimic şi nu mai ştiu unde să se ducă. La noi conceptul de sursă de venit, adică o sursă de venit pentru care să nu lucrezi, nu există. În general, românii sunt pe principiul dacă nu îmi ajung banii, caut să mă angajez, să îmi mai iau încă un job. Ceea ce nu o să te ajute cu nimic. Pentru că nu mai ai timp de familie, nu mai ai timp de nimic", a afirmat jucătorul legitimat acum la Independenţa Călăraşi, în Liga a IV-a.

Începutul a fost mai greu, dar după ce şi-a dat seama că educaţia financiară poate însemna viitorul său totul a decurs de la sine, fiind ajutat şi de interacţiunea cu oamenii.

"Sincer nu mă gândeam că voi face pasul acesta. A fost doar o încercare, când m-am lăsat efectiv de fotbalul profesionist, acum patru ani am zis să îl sun pe un fost coleg de la Viitorul Constanţa, să văd cum îi mai merge, să ne vedem, să discutăm. Şi mi-a spus cu ce se ocupă, ce face, mi-a spus despre ce e vorba, să vedem dacă mi se potriveşte. Apoi am făcut nişte cursuri să văd exact despre ce este vorba şi am zis de ce nu, să încerc, să văd dacă reuşesc. Până la urmă era vorba de interacţiunea cu oamenii, ceea ce îmi place, să îi ajuţi, să îi educi, să îi aduci de la cunoştinţe zero în educaţie financiară, astfel încât să ajungă singuri să îşi genereze venituri. Eu am făcut aceleaşi cursuri pe care le predau acum şi pe care le aplic. Complicat este tot, dar trebuie să încerci până reuşeşti. Mie mi-a luat două luni pregătirea. Eu terminasem facultatea de sport, nu am făcut economie, asta e frumuseţea business-ului pe care îl facem, indiferent de educaţie, de statut financiar, indiferent, oricine poate face asta. Trebuie doar să îşi dorească cu adevărat să fac o schimbare", a povestit fotbalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel