Povestea poștașului care detestă veștile proaste
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ca el sunt, cu siguranță, multe alte sute de poștași
Ca el sunt, cu siguranță, multe alte sute de poștași
EXCLUSIV
Îl cheamă Liviu, iar când a sunat pentru prima dată la ușa apartamentului nostru, cu mai bine de 30 de ani în urmă, era proaspăt angajat. Timpul a fost blând cu poștașul blocului, botezat de vecini ”omul care detestă veștile proaste”: Liviu a rămas, practic, neschimbat. Doar câteva riduri i s-au cuibărit pe chip. În rest, e la fel de vioi, la fel de amabil.

Locatarii, în special cei mai în vârstă spun că au avut noroc cu Liviu. De ce? Poate și pentru că niciodată nu le lasă corespondența în cutia poștală. ”Nu pot. Știu că sunt în vârstă, știu că se deplasează mai greu, că pentru ei urcatul și coborâtul scărilor este uneori un chin. Iar mie îmi face plăcere să mai stau de vorbă cu ei. Unii sunt singuri, nu le bate nimeni de ușă, numai eu”, spune Liviu. 

Peste 20 de kilometri pe zi

L-am întrebat câți kilometri face zilnic. ”Peste 20 de kilometri. Depinde”, mi-a spus el. ”Și azi?”, am insistat eu să-mi dea detalii. ”Stați să mă uit pe telefon, că am aplicație. 17,843 de kilometri. Azi a fost o zi ușoară”, a răspuns Liviu, care a trecut deja de 50 de ani, deși nu își arată vârsta. ”Și acum unde mergeți?”, am continuat cu întrebările. Știam că nu se supără. E vorbăreț, dar nu bate câmpii. ”Mă duc să citesc contorul de lumină la o doamnă. M-a sunat și m-a rugat să trec”. Pentru că da, poștașii citesc și contoarele. 

A venit și la noi pe palier, pregătit cu de toate: lanternă, scăriță, șervețele să șteargă de praf geamul de la contor. Și-a cerut scuze, a intrat, și-a făcut treaba și a plecat. 

”Am mai multă încredere!”

De ce i se spune poștașul care detestă veștile proaste? A fost o întâmplare povestită de zeci de ori de o vecină. Liviu urma să-i aducă o notificare. A sunat la ușă, femeia i-a deschis bucuroasă, l-a invitat în casă - ”că doar nu o să stai pe coridor, e curent și ești de-al nostru” -, l-a întrebat dacă nu vreo o plăcintă sau ceva de mâncare, că poate i s-a făcut foame de atâta umblat. Liviu a refuzat, întrebându-și, în schimb, ”gazda” dacă se simte bine, dacă a mai avut probleme cu tensiunea în ultimele zile. Apoi a rugat-o să se așeze pe un scaun și a scos plicul din tolba lui de poștaș, urmărind, cu coada ochiului reacția femeii. ”Am adus un plic. Nu cred că e de bine. Vreți să sun pe cineva? Poate pe fiu, pe sora dumneavoastră?”. Trebuie spus că Liviu cunoaște poveștile de viață ale celor mai mulți dintre locatalii blocurilor care-i sunt repartizate. ”Nu, citește tu. Am mai multă încredere în tine!”, a răspuns bătrânica. ”Dar nu vă supărați pe mine, mie nu îmi place să aduc vești proaste”, a spus Liviu. 

”Vreau să cred că le fac o bucurie”

Liviu are doi copii. Acum sunt mari, la facultate. Este foarte mândru de ei. ”Pentru ei ne zbatem, că așa e normal”, răspunde Liviu de fiecare dată când este întrebat ce-i mai fac odraslele. Nu s-a atins niciodată de alocațiile copiilor, care intrau direct într-un cont deschis pe numele fiecăruia. ”Nu știi ce se întâmplă. Mai bine să stea acolo”, explică el. Ce salariu are? ”Nu contează, ne descurcăm. Lucrează și soția, care se mai pricepe la făcut hăinuțe. Eu am învățat să repar unele și altele. E bine”. Nu l-am auzit niciodată pe Liviu spunând altceva. Iar lumea îl respectă pentru asta.

De ce s-a făcut poștaș? ”Nu pot să stau la un birou. Îmi plac oamenii, îmi place să-i ajut și îmi place să cred că atunci când sun sau bat la ușă le fac o bucurie”. Cam asta este, pe scurt, povestea poștașului căruia nu-i place să vină cu vești proaste. Ca Liviu mai sunt, cu siguranță, sute de alți postași care gândesc și se comportă la fel.   

Citește și I-a dăruit fiului 20 de proprietăți, în speranța că-și va găsi fericirea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel