Poziția ENEL față de declarațiile Consiliului Concurenței

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
ENEL a transmis redacției o replică la comunicatul Consiliului Concurenție privind controlul inopinat al instituției.

În urma comunicatului de presă emis de Consiliul Concurenței, transmitem precizări pentru care pot fi citați reprezentanți ai Enel România:

“Consiliul Concurenţei a derulat o inspecţie inopinată la unele societăți din grupul Enel în România. Societățile Enel acordă o atenție deosebită respectării legislației în domeniul concurenței, își desfășoară activitatea cu transparență, nediscrimininare și respect pentru clienți, iar în cadrul inspecției au cooperat pe deplin cu autoritatea competentă, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate.”

Ce spune Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România SA, la operatorii de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului precum şi la societăţile de furnizare a energiei electrice membre ale grupului, în cadrul unor investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, inspecţiile s-au derulat în cadrul a trei investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, în zonele în care aceştia deţin licenţă. Autoritatea de concurenţă are indicii că E-Distribuţie Muntenia SA, E-Distribuţie Banat SA şi E-Distribuţie Dobrogea SA, printr-o serie de acţiuni, limitează concurenţa pe piaţă, prin favorizarea propriilor furnizori de energie electrică, Enel Energie SA şi Enel Energie Muntenia SA, în detrimentul celorlalţi furnizori cu amănuntul şi al consumatorilor.

"Monitorizăm în mod constant activitatea companiilor aflate în poziţie dominantă, acestea având o responsabilitate specială cu privire la comportamentul adoptat în relaţia cu partenerii, tocmai pentru că se bucură de o poziţie deosebită pe piaţă. Suntem interesaţi de comportamentul companiilor din sectorul energetic, mai ales în contextul în care, în ultimii ani, statul român a adoptat măsuri de deschidere către concurenţă a pieţelor din acest sector. Vom interveni şi vom sancţiona orice încercare de denaturare a procesului de liberalizare, în interesul firmei dominante sau a unor companii din cadrul grupului, deoarece afectează interesele consumatorilor", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Inspecţiile s-au desfăşurat la sediile şi unele puncte de lucru ale companiilor din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara, iar documentele se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, subliniază Consiliul Concurenţei.

În vara acestui an, Comisia Europeană a aprobat preluarea operaţiunilor din România ale grupului italian Enel de către grupul Public Power Corporation S.A. din Grecia.

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat pe 9 martie că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec PPC pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel